Hlavní obsah

Hadamczik: Shořeli jsme na tom, že jsme nedali góly. Musíme najít typy, které za nimi víc půjdou

Martin KézrPrávo

Snad kdyby se nehrálo na góly, šlo by výkon hokejové reprezentace v úvodním turnaji sezóny posuzovat veskrze optimisticky. Jenže výběr Aloise Hadamczika nastřílel během tří pardubických zápasů pouze tři branky a ukázal, že hokejová reprezentace ani při Českých hrách nevyléčila nemoc, s níž se potýkala už na květnovém světovém šampionátu ve Švédsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kouč Alois Hadamczik.

Článek

Proč jsme měli na pardubickém turnaji zase takový problém vstřelit gól?

Předváděli jsme bohužel slabý důraz v koncovce a nechávali se urostlými hráči soupeřů odstavit v prostoru před brankou. Nemůžeme ale žádným způsobem omlouvat, že nedáváme góly, i když někdy mně bylo hráčů až líto, jak jsou zoufalí z toho, že se nemůžou trefit a že jim tam nic nespadne. Zlepšit koncovku je ale nutné. Já tvrdím, že musíme dávat alespoň tři góly na zápas. Pokud se nám to bude dařit, pak spoustu utkání budeme vyhrávat.

Cítil jste, že hráči mají tu bídnou koncovku hodně v hlavě a že na ně sedá už trochu křeč?

Všichni jsme věděli, že góly nedáváme a snažili jsme se na kluky v tom směru víc netlačit. Spíš jsme se tedy snažili třeba u videa radit, kam si před brankou stoupnout, jak tam clonit, aby se efektivita časté střelby projevila. Ukazovali jsme jim, jak by se mělo jít důrazně do gólmana, jak se stojí před brankářem. Nastavili jsme to psychologicky, aby koncovka byla lepší. Aby hráči měli sebevědomí, protože bez něj se nedá hrát.

Pomohlo to?

Ukazovali jsme jim i nějaké záběry z velkých zápasů, jak jít správně do branky, že se nemůžeme vymlouvat na to, že máme větší počet střel než soupeř a že jen neproměňujeme šance. Za tím gólem se musí víc jít. V žádném utkání jsme nepropadli po stránce herní, góly nám i tady však citelně chyběly. Shořeli jsme jenom na tom, že jsme je nedali. My už letos na mistrovství třikrát prohráli 1:2, což byl ten důvod, proč jsme přes čtvrtfinále nešli dál. A s lepší koncovkou bychom ani v Pardubicích určitě neskončili poslední a měli víc než jen ty tři vydřené body.

Nepostrádá ale český hokej střelce, který se dokáže prosazovat jen v ligové soutěži, ale i na mezistátní scéně?

Měli jsme na mistrovství světa elitní střelce z NHL a taky nám tam ty góly nedali. Musíme hledat spíš správné sestavení hráčů a k těm, kteří umí dát góly, postavit ty důrazné. Abychom měli typově i buldoky, kteří se tlačí před branku, kde to sice bolí, ale oni se tam nebojí jít srazit se soupeřem a udělají tam prostor, protože všechny rozbourají.

Vidíte takové vůbec někde v Česku, možná třeba Vincour nebo Kubalík se takhle jeví?

V NHL bych takové typy našel snadněji, napadají mě jména jako Sobotka, Michálek, ale i Eliáš nebo Plekanec. Určitě to budeme chtít skládat pro Soči takhle dohromady. Nemůžeme si ale říct, že něco přijde samo... Obecně chybí jednoduchost, a pak zjistíte, že když se jede dva na jednoho, tak útočník místo, aby vzal na sebe, chce vyhovět spoluhráči a nevystřelí. Nic proti malým, technickým hráčům, ale potřebujeme i silové. Trošku se mi zdálo, když jsem se podíval na jiné týmy, tak výšková převaha tam byla velká.

Co všechno vám tedy první turnaj sezóny napověděl s ohledem na olympijské hry?

Někteří hráči předvedli, že by se mohli vážně ucházet o olympijský start. Nemá ale cenu teď říkat někoho konkrétně. Chystáme širokou škálu 65 jmen, která se musí do poloviny září nahlásit olympijskému výboru, a my ji pustíme ven asi ještě tento týden, takže teď nevidím důvod někoho z této sestavy, která se předvedla v Pardubicích, škrtnout.

Takže šance na Soči zůstaly všem otevřené?

Budou na tom seznamu samozřejmě i hráči, kteří tady z nějakých důvodů nemohli být. Plus hráči z NHL samozřejmě. Myslím si, že není nutné něco omezovat, když to můžeme napsat, tak proč jim brát iluzi, že o to všechno ještě mohou bojovat. Že z aktuální sestavy mohou někteří hráči jet na olympiádu, to je více než jasné a ti ostatní, kterým to neklapne, musí být soudní.

Reklama