Hlavní obsah

Výkon špatný nebyl. Musíme vychytat mouchy, řekl Francouz po těsné porážce

Helsinky

Povedenou premiéru v seriálu Euro Hockey Tour absolvoval ve čtvrtek v zahajovacím duelu hokejového turnaje Karjala proti domácímu Finsku gólman české reprezentace Pavel Francouz. Mohl jen litovat, že neskončila lepším výsledkem, než byla těsná porážka 1:2. Z pohledu klíčové opory extraligového Litvínova o ní rozhodly některé zbytečné fauly.

Foto: Roni Rekomaa, ČTK/AP

Ostrý souboj Petra Zámorského (vlevo) s Jannem Pesonenem z Finska.

Článek

Výběr kouče Vladimíra Růžičky vyšla zbytečná oslabení hodně draho. Inkasoval během nich oba góly. "Jako tým nemusíme věšet hlavu. Nepředvedli jsme špatný výkon. Na to, že máme mladý tým, tak jsme si vedli dobře. Před zápasem jsme si říkali, že nesmíme dělat zbytečné fauly a naneštěstí se nám povedlo jich tam pár vyrobit. To rozhodlo zápas," řekl novinářům Francouz.

"Byla to smůla nebo shoda náhod, ale nějak se nám to tam nakupilo. Čtyři z šesti faulů byly určitě zbytečné," doplnil Francouz.

Jinak ale odehrál mezinárodně nezkušený výběr v Helsinkách s domácím favoritem vcelku povedenou partii. "Dokázali jsme si, že můžeme hrát s takovým soupeřem vyrovnaný zápas, což je pro nás povzbuzující. Klidně to mohlo skončit remízou. Pokud se nám povede vychytat mouchy, můžeme něco uhrát," věří Francouz.

První zákrok jej povzbudil

Pro čtyřiadvacetiletého gólmana šlo o první větší křest ohněm. Dvakrát se sice objevil velmi krátce na ledě při loňském světovém šampionátu, od začátku ale dosud nechytal ani v EHT. "Člověk je nervóznější, než když chytá ligu u nás. Myslím, že byl pro mě hrozně důležitý ten první zákrok v první třetině, kdy mě to se štěstím nějak trefilo, zůstalo to pode mnou a to mě povzbudilo do dalších minut," připomněl Francouz, který dosud chytal za reprezentaci vždy na začátku přípravy na MS proti slabším soupeřům.

Ze dvou obdržených branek si trochu vyčítal tu první ze 17. minuty, kdy otevřel skóre Jarkko Immonen. "Hledal jsem si puk nalevo od toho hráče, který mi clonil. Našel jsem ho na poslední chvíli, snažil jsem se tam natlačit, v podstatě jsem to chytal naslepo do lapačky... Brnklo mi to o hřbet lapačky a zaplulo to do brány. Trošku sice možná smůla, ale je to má odpovědnost, abych si přes jednoho hráče ten puk našel," řekl sebekriticky Francouz. "V tom se musím polepšit do dalšího zápasu," dodal.

Druhému gólu z hole Olliho Paloly přes veškerou snahu zabránit nemohl. "Dostal to tam na volej hráč pár metrů přede mnou, tak jsem se snažil udělat krok dopředu a tam si můžete maximálně kleknout a dát se na modlení, aby vás to trefilo, ale tohle bohužel nebyl ten případ a netrefilo mě to," popsal Francouz.

V sobotu čeká český tým Švédsko, v neděli se postaví proti ruské sborné. Kdy se Francouz objeví znovu na ledě, nevěděl. "Zatím jsme se s trenérem nebavili o tom, co bude dál," uzavřel Francouz. Kouč Vladimír Růžička už s předstihem oznámil, že plzeňský odchovanec dostane šanci ve dvou zápasech.

Porazí čeští hokejisté v sobotním utkání turnaje Karjala tým Švédska?
Ano
61,2 %
Ne
38,8 %
Celkem hlasovalo 1895 čtenářů.

Reklama

Související témata: