Hlavní obsah

Jeřábek: Takhle jsem si premiéru s céčkem ani nepředstavoval

Helsinky

Fantastickou premiéru s kapitánským céčkem na hrudi si dnes proti Finsku odbyl obránce českých hokejistů Jakub Jeřábek. S týmem došel pro výhru, pod výsledek (5:3) se podepsal vítězným gólem a navrch přidal dvě asistence. Ocenil však především skvělý týmový výkon, díky němuž může před turnajem podceňovaný český výběr pomýšlet na celkové prvenství. K němu potřebuje v neděli porazit Rusko.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Střelec prvního gólu českého týmu proti Finům Petr Holík (vpravo) slaví s Jakubem Jeřábkem.

Článek

"Chtěl bych klukům za ten zápas strašně poděkovat. Takhle jsem si první zápas s kapitánským 'céčkem' asi ani nepředstavoval. Vím, že tam byly nějaké mezery a nedostatky, ale super jsme to odmakali a odbojovali. Asi nikdo nečekal, že po dvou zápasech budeme mít na kontě šest bodů a skóre 11:6," řekl Jeřábek po utkání novinářům.

Aktivní hokej ze strany svěřenců Josefa Jandače platil po čtvrtečním úspěchu se Švédy i na výběr Suomi v jeho domovské Hartwall Areně. "V prvních trénincích byly nové věci pro každého, tak jsme se i trochu hledali, ale jak se přišlo do zápasu, tak to zatím klape. Je to hlavně o pohybu a nohách, co máme. Teď bude důležité si dobře odpočinout na zítra s Rusy," prohlásil Jeřábek.

Na celoplošný hokej, který hráče baví a sami si ho pochvalují, se navíc divákům musí dobře koukat. "Navzájem se podporujeme, útočníci pomáhají bekům a my jim vepředu taky. Nebo si umíme i dobře prostřídat, kdy jdou naše dvě formace na jednu jejich, která je už třeba unavená. Z toho potom vzniká náš tlak," přiblížil Jeřábek.

Vyzdvihl i přínos trenérů a jejich servis, který měl již tým na Světovém poháru v Torontu. "Od nich je to super práce. Už to psali i kluci v souvislosti se Světovým pohárem. Pokračuje to ve stejném režimu. K zápasu dostáváme perfektní informace, od první do poslední možné rady. Je vidět, že z toho pak těžíme i na ledě," ocenil pětadvacetiletý bek.

Na čelo kanadského bodování turnaje je nezvyklý pohled. Čechům patří první čtyři příčky. Jeřábek je třetí díky čtyřem bodům za dva góly a dvě nahrávky. Obránce Podolsku tak navázal na své poslední vystoupení v Kontinentální lize, v němž stihl dokonce pět bodů (2+3).

"To je zásluhou všech kluků, co tu jsou. Není to vůbec o mně, kluci mi plno šancí perfektně připravili. Jsou období, kdy to člověku lepí, a já ho mám zrovna teď. Kluci v kabině si ze mě samozřejmě už utahujou. Hlavně Domča Kubalík, co sedí vedle mě. Pořád do mě hučí, jestli bych mu nedomluvil angažmá v Rusku, když mám teď takové slovo a podobně... Ale je to v pohodě," smál se Jeřábek.

Nejen on by se možná mohl postupem doby stát odpovědí na nářky, že českému hokeji chybí tvořiví obránci. "Jenom dobře, že nám to tam padá. Trenéři nás do zakončení tlačí, chtějí po nás, abychom puky neodpalovali a hráli hokej. Všichni kluci, co tu jsou, jsou zvyklí hrát na puku a jsou v tom silní. Tak proč to nehrát i v nároďáku? Je fajn nemít strach a hrát to, co je vám vlastní. Souvisí to se sebevědomím a i tím, že vím, že mám na druhé straně parťáka, který ví, co ode mě čekat," uvedl Jeřábek.

Věří, že si schoval něco v zásobě i na "finále" proti Rusku. "Nebylo by to od věci. Ale v mých gólech hraje velkou roli i štěstí. Hlavní je, aby to takhle vydrželo celému týmu. Půjdeme si to užít, nemusíme být vůbec nervózní. Očekávám super zápas," vyhlíží Jeřábek nedělní duel.

Reklama

Související témata: