Hlavní obsah

Finsko - Švédsko 4:1Švédové na Karjale neuhráli ani bod, Finové ve druhé třetině zápas otočili

Hokejisté Finska porazili v závěrečném duelu turnaje Karjala Švédsko 4:1 a skončili třetí. První body získali i do tabulky Euro Hockey Tour díky povedené druhé třetině, kterou vyhráli 4:0 a otočili výsledek. Švédové si z prvního dílu série čítající čtyři turnaje žádný zisk neodvezli.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finský útočník Miro Aaltonen střílí gól švédskému brankáři Niklasu Svedbergovi.

Článek

Do branky Finska se postavil gólman Metsola, který byl dodatečně povolán až po čtvrtečním zranění Koskinena, a v sedmé minutě kryl velkou šanci Sjögrena po přečíslení. Kapituloval v 15. minutě, kdy po Sjögrenově akci doklepl puk u levé tyče Cehlin.

V úvodu druhé části mohl zvýšit Lundqvist, ale neuspěl stejně jako na druhé straně Pyörälä. V 25. minutě už se domácí radovali, když po tlaku překonal Svedberga z mezikruží Kemppainen. Hned za 29 vteřin otočil stav z dorážky Aaltonen a za dalších 82 sekund už Finové vedli 3:1.

Filppula vystihl Ahnelövovu rozehrávku a jeho střela se v brankovišti odrazila do branky od Pyöräläho, který byl předtím faulován. Ve 34. minutě ještě skóroval po úniku a blafáku do bekhendu Savinainen. Gólmana Svedberga následně vystřídal Lassinantti.

V závěrečném dějství se už stav nezměnil ani při závěrečné dvouminutové power play Švédů. Finové i přes výhru skončili na domácím turnaji nejhůře od roku 2008, kdy byli poslední.

Hokejový turnaj Karjala, první díl Euro Hockey Tour:
Finsko - Švédsko 4:1 (0:1, 4:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 25. Kemppainen (Elorinne, Pyörälä), 26. M. Aaltonen (Lajunen, Melart), 27. Pyörälä (I. Filppula), 34. Savinainen (Jormakka, Kukkonen) - 15. Cehlin (Sjögren, S. Kronwall). Rozhodčí: Pražák, Hodek (oba ČR) - Pesonen, Suominen (oba Fin.). Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 8022.
Finsko: Metsola - Hietanen, Virtanen, Ohtamaa, Elorinne, Lajunen, Melart, Kukkonen, Kivistö - I. Filppula, Kemppainen, Pyörälä - Savinainen, Koskiranta, Jormakka - Joensuu, M. Aaltonen, Kuusela - Sallinen, Pihlström. Trenér: Lauri Marjamäki.
Švédsko: Svedberg (34. Lassinantti) - Tömmernes, Ahnelöv, N. Andersson, S. Kronwall, Hultström, Andersén - Wännström, J. Lundqvist, Kempe - Pettersson, Sjögren, Klasen - Gynge, Zackrisson, Bergström - Cehlin, Westerholm, Everberg - Klingberg. Trenér: Rikard Grönborg.
Podrobnosti k utkání Česko - Rusko zde.

Reklama

Související témata: