Hlavní obsah

Slovenské extralize se daří i bez českých milostí, návštěvnost roste

Bude to přesně týden, co znovu padla další varianta o společné hokejové lize s českými a slovenskými kluby. Přestože ze strany veřejnosti vzbuzovala myšlenka o zápasech Košic nebo Slovanu Bratislava na českém území nadšení, funkcionáři českých klubů podle očekávání možnost přivzat mezi sebe silnou konkurenci zavrhli. Přitom slovenská extraliga není zase tak ošklivá sestra, že by jí to vedle té české neslušelo.

Foto: Peter Lázár, ČTK

Souboje Košic a Slovanu Branislava patří tradičně k ozdobám ligy

Článek

V obecném povědomí se má stále za to, že hokej na Slovensku, to je každoroční přetahovaná o titul mezi dvěma, maximálně třemi kluby. Však také za posledních pět let křepčili s pohárem nad hlavou jen hráči Košic nebo Slovanu Bratislava. Košice v uplynulé sezóně dokonce překonaly v základní části bodový rekord a v tabulce měly nad Popradem náskok 23 bodů.

Pravda, desetičlenné extralize nyní po 26 kolech základní části znovu kralují Košice, jenže na čele mají stejně bodů jako druhá Skalica a od pátého Zvolena je dělí pouhé tři body. Mezi ně se vměstnali ještě Slovan Bratislava a Poprad. Soutěž je v letošním ročníku nebývale vyrovnaná. A navíc je také na co koukat.

Košice táhne útok Zálešák-Bartoš-Fabuš, který pravidelně sbírá body v produktivitě, ve Slovanu i ve svých 37 letech řádí Miroslav Šatan, a ve Skalici ještě o dva roky starší Žigmund Pálffy. Ten dokonce před svým spoluhráčem Školiakem kraluje kanadskému bodování soutěže.

Žigmund Pálffy (uprostřed) září i ve svých 39 letechfoto: ČTK/Jan Koller

Daří se kupodivu i Popradu, jehož bohatší dvojče hraje pod Tatrami Kontinentální ligu. Hráči z původního klubu HK si však díky dobrým výsledkům nemohou stěžovat na o tolik menší zájem. Vždyť v tabulce slovenské extraligy jsou čtvrtí a mají na kontě nejmenší počet porážek v základní hrací době ze všech.

Po nepříliš úspěšných letech se na výsluní vrací také Zvolen, slovenský mistr z roku 2001. Ačkoliv má kádr věkový průměr jen kolem 26 let, patří k nejlepším a daří se mu především díky kolektivnímu výkonu, pravidelně bodují hráči všech formací. A výborně si vede Lukáš Škrečko, který kraluje statistikám gólmanů celé ligy.

Fanoušci na Slovensku hokej milují a do ochozů jich díky vyrovnanosti ligy chodí stále více. Nejsou to ani dva týdny, kdy na utkání mezi Slovanem a Košicemi padl divácký rekord (8 982 diváků). Právě na domácích zápasech Slovanu bývá často našlapáno, k čemuž jistě přispěla i modernizace stadionu Ondreje Nepely v Bratislavě pro potřeby posledního mistrovství světa.

Reklama

Související témata: