Hlavní obsah

Hlaváč: Když budu hrát v Evropě, tak jen ve Spartě

Marek BurkertPrávo

Jan Hlaváč má za sebou angažmá ve švýcarském týmu Servette Ženeva. Ve Švýcarsku se útočníkovi české hokejové reprezentace líbilo, ale klubu se moc nedařilo a zachránil se až v baráži. Nepovedenou sezónu by tak Hlaváč chtěl napravit na mistrovství světa v Lotyšsku. A pak se nejspíše vrátí do Sparty, tak jak naznačil v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jan Hlaváč (uprostřed) v objetí reprezentačních spoluhráčů.

Článek

Sezónu v Servette Ženeva si asi za rámeček nedáte. Klub měl ambice do play-off a zatím hrál o udržení v lize. Jste z toho hodně rozčarovaný? Play-off, to byl náš plán. Jenže my měli v listopadu a v prosinci menší výpadek. No, spíš větší. Měli jsme spoustu zraněných. Michal Grošek, Švéd Johansson, Rus Širjajev, o ty jsme přišli a pak to bylo hodně těžké. Na cizincích je ve Švýcarsku postavena hra každého týmu. Nakonec jsme se ale zachránili hned v prvním kole baráže. Pak už zavládl klid.

Když se začalo víc prohrávat, byla pro vás situace uvnitř týmu složitější? Přišel jste do Švýcarska jako hvězda, která bude rozhodovat zápasy... Tlak je tam enormní po celý rok. Na nevytíženost jsem si ale nemohl stěžovat. Skoro jsem neslezl z ledu.

Postupem času vám ze Švýcarska odcházeli čeští kamarádi. Michal Grošek šel do Ruska, bývalý kumpán Jaroslav Hlinka do Sparty. Nebyl jste kvůli tomu také trochu roztrpčený? Pro nás hlavně Michalův odchod znamenal veliké oslabení, protože je to skvělý hráč. Jinak jsem ale neměl problém. Sešla se tam dobrá partička, s klukama se dalo chodit kamkoli. Navíc jsem se tam potkal se svým bývalým trenérem Jardou Matouškem, který mě vedl v žácích Sparty a pak emigroval do Švýcarska. To bylo překvapivé a hodně příjemné setkání. Celý pobyt v Ženevě vůbec hodnotím pozitivně. Je to krásné místo pro život.

O titul hrají Davos s Luganem. Je toto složení finálové dvojice pravdivým obrazem nejvyšší švýcarské soutěže? Nejlepší mančaft v lize je Lugano. Sice mělo problémy ve čtvrtfinále, kdy prohrávalo s Ambri už 0:3 na zápasy, ale pak v pohodě vyřadilo Kloten. Má šanci to celé vyhrát.

Teď vás čeká poněkud delší příprava na mistrovství světa. Cítíte se na nominaci? Na minulých třech šampionátech jste nechyběl. Určitě, odehrál jsem jen čtyřicet zápasů, sezóna nebyla moc dlouhá. Těším se. Mám velkou chuť hrát na mistrovství.

Mezi českými fanoušky i přes zisk bronzové medaile stále přetrvává mírné rozladění z vystoupení hokejistů na olympiádě. Sledoval jste přenosy z Turína? Jasně. Co k tomu ale říct? Ty výkony nebyly dobré, ale hlavní je přece medaile, ne?

O vás se už v souvislosti s příští sezónou mluví jako o sparťanovi. Je to tak? Nebudu zastírat, že jsme se s vedením klubu předběžně domluvili. Mám ještě nějaká jednání v zámoří, ale pokud budu hrát v Evropě, tak jedině ve Spartě.

Reklama

Související témata: