Hlavní obsah

České trio slaví titul ve švédské hokejové lize

Hokejisté Färjestadu i s triem českých hráčů jsou posedmé v historii mistry švédské ligy. V šestém finálovém utkání v úterý porazili loňského šampiona Frölundu 5:3 a sérii vyhráli 4:2 na zápasy. Z titulu se radují i obránci Radek Hamr, Martin Ševc a útočník Pavel Patera. Färjestad tak oplatil soupeři z Göteborgu loňskou prohru ve finále. Tehdy Frölunda zvítězila 4:1 na zápasy.

Foto: www.farjestadsbk.se

Martin Ševc (vlevo) a Pavel Patera v dresu Färjestadu.

Článek

Mimořádný význam má ligový triumf především pro obránce Hamra, jenž po sezóně přestoupí do švýcarského Klotenu. Ve Färjestadu působil s roční pauzou od roku 1998 a dosud absolvoval čtyři prohraná finále. V roce 2002, kdy tým z Karlstadu získal až do dneška naposledy titul, se totiž radoval z extraligového prvenství v pražské Spartě.

Patera se Ševcem hráli ve Färjestadu od konce ledna, kdy je uvolnilo na hostování do konce sezóny Kladno. Čtyřnásobný mistr světa Patera absolvoval své druhé švédské angažmá, v letech 1996 až 1998 působil v AIK Stockholm.

Švédsko - finále, 6. zápas
Färjestad - Frölunda 5:3 (za domácí Ševc 0+1) - konečný stav série 4:2.

O králi Slovenska rozhodne sedmý zápas

Hokejisté Žiliny porazili v šestém finálovém utkání slovenské extraligy Poprad 2:1 v prodloužení a vynutili si sedmý zápas. O novém mistrovi se tak definitivně rozhodne v pátek v Popradu.

Dnešní duel přitom zahájili lépe svěřenci českého trenéra Ladislava Svozila, které poslal do vedení v úvodu utkání kanonýr Kroták. Před koncem druhé třetiny však dokázal odpovědět v přesilovce domácí Kontšek a ve čtvrté minutě nastavení rozhodl střelou do levého horního rohu Kožuchovy branky obránce Kusovský.

Slovensko - finále, 6. zápas
Žilina - Poprad 2:1 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0)
Branky: 36. Kontšek, 64. Kusovský - 7. Kroták (Javín). Rozhodčí: D. Konc, Jonák - Mášik, M. Novák. Vyloučení: 2:9. Využití: 1:0. Diváci: 6283. Stav série: 3:3.

Finské finále vyrovnané

Hokejisté Pori dnes vyhráli druhé finále finské ligy nad Hämeenlinnou 5:4 v prodloužení a srovnali stav série na tři vítězství na 1:1. Boj o titul pokračuje ve čtvrtek na ledě Hämeenlinny.

Ässät nebyl daleko od druhé porážky v sérii poté, co se hosté díky Loikasovi dostali v čase 58:50 do vedení 4:3. Čtyřiatřicet sekund před koncem třetí třetiny však vyrovnal Kaipainen a na začátku třetí minuty nastavení Saarinen rozhodl.

Finsko - finále, 2. zápas
Ässät Pori - Hämeenlinna 5:4 v prodl. - stav série 1:1.

Reklama