Hlavní obsah

Ruské kluby chystají soudní válku proti NHL

JAROSLAVL

Ruský hokejový klub z Jaroslavle se obrátil na civilní soud v New Yorku s žalobou na Edmonton Oilers, Calgary Flames a vedení NHL. Hráči Lokomotivu Alexej Michnov a Andrej Taratuchin totiž bez souhlasu klubu odešli do zámoří, třebaže mají v Jaroslavli platnou smlouvu ještě na tuto sezónu.

Foto: rushockey.com

Jevgenij Malkin ještě v dresu Magnitogorsku.

Článek

Ruské kluby se jen těžko smiřují s faktem, že by měly bez svého souhlasu a odpovídající finanční náhrady přicházet o talentované hokejisty. Vedle Michnova a Taratuchina je dalším aktuálním případem útěk Jevgenije Malkina z Magnitogorsku do Pittsburghu. Rusko je jedinou zemí z evropských hokejových velmocí, která nepřistoupila na podmínky smlouvy o odchodech hráčů do zámoří, uzavřené s NHL v loňském roce.

Právníci ruské strany opírají svou žalobu o fakt, že Michnov i Taratuchin porušují závazky vůči Jaroslavli, vyplývající z jejich dosud platných smluv. Představitelé druhé strany zase argumentují tím, že oba hráči v souladu s příslušným pracovním zákonem v Rusku poslali klubu písemnou výpověď. Klíčovou roli tak mohou u soudu sehrát i detaily kontraktů obou hokejistů s Lokomotivem.

Výsledek soudního jednání bude jistě hodně zajímat nejznámějšího z celé trojice uprchlíků Malkina, který by měl ve středu odehrát svůj první soutěžní zápas v dresu Pittsburghu Penguins. Zámořská média také uvádějí, že je zřejmě jen otázkou času, kdy Magnitogorsk, stejně jako Jaroslavl, začne využívat všech legálních možností v USA, aby zabránil Malkinovi do vyřešení celé kauzy hrát.

Ruský klub tvrdí, že Malkin má v Metallurgu Magnitogorsk stále platný kontrakt, což uznala také porota ruské arbitráže. Podle tohoto výroku tudíž Malkin zámořskou NHL nemůže hrát. Obdobně si porota počínala v případech Taratuchina a Michnova. Otázkou podle médií zůstává, zda Jaroslavl chce zamezit hokejistům v tom, aby hráli NHL místo ruské superligy, či zda klubu jde spíše o finanční kompenzaci za ztrátu dvou vycházejících hvězd.

Reklama

Související témata: