Hlavní obsah

Útočný hokej mi sedí, liboval si sparťan Kratěna

PRAHA

Sparťan Ondřej Kratěna zavelel v utkání 24. kola hokejové extraligy k rozhodujícímu kroku za třemi body proti lídrovi tabulky z Českých Budějovic. Ve velké pohodě hrající útočník si připsal nejen čtyři kanadské body, ale také vítězný gól. Velký podíl na výhře Sparty 6:4 měl i náhradní brankář Tomáš Duba, jenž ve zbytku zápasu skvěle zastoupil jedničku Salfického.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Sparťanské opory Ondřej Kratěna a Jaroslav Hlinka (vpravo).

Článek

Výhra domácích se však nerodila vůbec snadno a stála Spartu mnoho sil. "Bylo poznat, že přijelo mužstvo, které bylo ve velké pohodě. Budějovice jsou ohromně silné na puku, dobře kombinují a věří si," ocenil kvalitu soupeře Kratěna. Jak však vzápětí doplnil, i sparťané po výhře moc toužili. "Přestávky byly dost emotivní, hodně jsme se hecovali a chtěli za každou cenu vyhrát," dodal.

Ideální sestava 24. kola hokejové o2 extraligy podle redakce Sport.cz:
Sáblík (K. Vary) - Dobroň (K. Vary-2), Skuhrovec (Litvínov) - Vlasák (Slavia-3), Branda (Litvínov), Kratěna (Sparta).

Kratěna po ledě doslova létal, zápas mu očividně sedl. "Oba týmy chtěly hrát hokej, hrálo se útočně, což mně osobně hodně vyhovuje," řekl Kratěna po zápase novinářům. "U té rozhodující branky mě skvěle našel Jarda Hlinka a střela se mi docela povedla," dodal k momentu, který nakonec rozhodl o bodech.

Spartu nasměrovalo k obratu trochu nečekané střídání brankářů a také obecenstvo. "Trenéři chtěli, abychom Tomášovi Dubovi v obraně ještě o něco více pomohli, což se až na ten čtvrtý gól podařilo. A také fanoušci byli skvělí," ocenil Kratěna pražské publikum, které bývalo v minulosti často kritizované pro svou vlažnost.

Pro hokejového cestovatele Dubu znamenal duel vítězný návrat na Spartu. "Chytal jsem po šesti týdnech soutěžní zápas, takže jsem byl trochu nervózní. Bylo to těžké i v tom, že jsem nastupoval za stavu 3:3, pak jsme hned prohrávali a já jsem jen doufal, že vyrovnáme. Jsem hrozně šťastný, že jsme to nakonec otočili," řekl pětadvacetiletý brankář. Ve Spartě hokejově vyrůstal, následně si vyzkoušel, jak mu sluší dresy Znojma, Plzně, švédského Leksandu a finského TPS Turku.

Duba: Sparta je pro mne srdeční záležitost

Svou obnovenou premiéru však nezačal ideálně. Aniž se stihl na ledě zahřát, po necelé minutě inkasoval, když ho kombinačně vyšachovali Hübl se střelcem Brabencem. "Byl jsem tím střídáním trochu překvapený, ale měl to být i impulz pro ostatní hráče a já se jen soustředil na svůj co možná nejlepší výkon. Není nic příjemného takhle rychle inkasovat, to je jasné. Ale o druhé přestávce jsme si řekli, že na ně vlítnem a zkusíme to otočit," uvedl Duba.

Sparťanský brankář, který je dvojnásobným juniorským mistrem světa a na Karjala Cupu v roce 2004 si vyzkoušel i seniorský reprezentační dres, měl z povedeného návratu na led T-Mobile Areny očividnou radost. "Sparta je pro mě odmalička srdeční záležitost a na tak povedený návrat budu hodně vzpomínat. Byla tu i dobrá atmosféra, což drží hráče ve varu a nám to pomohlo," neopomněl stejně jako jeho spoluhráč z útoku ocenit fanoušky.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice