Hlavní obsah

Šestnáctiletý talent českého hokeje jde mezi chlapy. Překoná legendu z Nagana?

jab, likSport.cz

Jedna z největších nadějí v Evropě? Za pár let se ukáže, jisté je, že litvínovský supertalent Jan Myšák může v pátek odstartovat kariéru mezi chlapy. Je mu šestnáct let! Pokud odehraje první kolo Tipsport extraligy, stane se nejmladším hráčem klubu, který naskočil do nejvyšší soutěže, překonal by i Roberta Reichela, ikonu českého hokeje. Ten ve své kariéře získal zlato v Naganu a slavil tři tituly mistra světa.

Litvínovský supertalent Jan MyšákVideo: Sport.cz

 
Článek

Pár čísel na úvod. Jestliže Myšák v pátek navlékne litvínovský dres proti Mladé Boleslavi, bude mu 16 let, 2 měsíce a 21 dnů. V minulé sezóně nastřílel ve 12 zápasech za mladší dorost 41 gólů. Za starší dorost stihl 36 utkání a 30 branek. Teď před ním stojí číslo 1, premiéra v nejvyšší české soutěži.

„Bylo hezké dávat góly v mládežnických týmech, když nastoupím v nejlepší lize v České republice, tak to bude pro mě velká čest," přiznává Myšák nadšení v rozhovoru pro Sport.cz.

„Je to talent nejen litvínovského hokeje, ale i českého. Patří možná k nejlepším hráčům v Evropě. Prokázal, že je schopen hrát dospělý hokej," věří naději litvínovský trenér Milan Razým.

Když se stavěl Myšák poprvé na brusle a držel hokejku v ruce, neprožíval nadšení, euforii, ale vše chce svůj čas. Teď si v tréninku přidává, dře. V šestnácti bojuje o místo mezi ostřílenými hokejisty.

Klub si Myšáka pojistil na čtyři roky

Mezi ně patří také čtyřicetiletý Viktor Hübl a pětatřicetiletý František Lukeš. S nimi hraje v jednom útoku. Doma mu předávají rady rodiče, na tréninku trenéři a tato zkušená dvojice, která za kariéru odehrála téměř dva tisíce zápasů!

„Když jsem byl malý, kluci mi byli vzorem, koukal jsem na ně s otevřenou pusou a obdivoval je. Pomáhají mi úplně ve všem," přiznává Myšák, kterého už opustilo počáteční vyjevení. „Hlavu má srovnanou. Mezi jeho sny patří hrát extraligu v Litvínově, což je výborný, že chce začít v mateřském klubu," je spokojený Razým. A klub taky, Myšák s ním před pár dny podepsal čtyřletou smlouvu.

V pátek může začít psát další kapitolu své kariéry. Čeká ho krok mezi dospělé. Někde v dáli má i slavnou NHL. V hlavě ji má, ale teď žije svůj sen na litvínovském Zimním stadiónu Ivana Hlinky.

Reklama

Související témata: