Hlavní obsah

Extraliga začíná. Jaké jsou největší změny v pravidlech?

Praha
Aktualizováno

Hokejová extraliga se po čtyřměsíční odmlce opět hlásí o slovo. V pátek začne 26. sezóna české nejvyšší soutěže, a proto jsme vybrali pět největších změn v pravidlech. Každou z nich svým komentářem doplnil šéf komise rozhodčích Vladimír Šindler.

V hokejové extralize budou platit novinky v pravidlechVideo: Sport.cz

 
Článek
PRAVIDLO č. 40 - oblečení (hráč v poli), se kterým úzce souvisí PRAVIDLO č. 129 - zdržování hry (úprava výstroje)
Popis: Dresy musí mít hokejisté přetaženy zcela přes kalhoty a zároveň musí být upevněny ke kalhotám upínacími pásky (poutkem), vždy když je to možné. Podle Pravidla 129 se nově po předchozím varování ukládá menší trest hráči, pokud nenosí ochrannou výstroj zcela pod oblečením nebo nemá dres zcela přes kalhoty.
Komentář Vladimíra Šindlera: „Očekáváme trestání hráčů v pouze krajních případech. Myslíme si, že četnost přestupků bude velmi malá. Pokud budou hráči nezodpovědní, bude se postupovat v rámci pravidel. Chceme říct, že hráči určitě nebudou trestáni za to, když se jim dres vyhrne během hry. Ale na led musí přicházet ustrojeni tak, jak to je zcela běžné v celém hokejovém světě."
PRAVIDLO č. 88 - střídaní hráčů během hry
Popis: Pokud v průběhu střídání během hry hráč přicházející na led nebo hráč odcházející z ledu hraje pukem, vyvolá kontakt se soupeřem, nebo se zapojí do hry (včetně získání územní výhody nebo přečíslení), i když jak odcházející, tak přicházející hráč je na ledě v zóně 1,5 metru od střídačky, bude uložen trest za příliš mnoho hráčů.
Komentář Vladimíra Šindlera:  „Týmy střídají tak, že například útočníci skočí ze střídačky za obránce a tím získají územní výhodu, což je z hlediska pravidel nefér. Tomu chceme zamezit.“
PRAVIDLO č. 153 - pozdní dohrání
Popis: Pozdní dohrání představuje nedovolený bodyček na hráče v poli, který je ve zranitelné pozici, protože již nemá puk pod kontrolou, ani v držení. Hráč v poli, který není v bezprostřední blízkosti (délka natažené ruky s hokejkou nebo časová prodleva více než půl vteřiny) protihráče majícího puk pod kontrolou nebo v držení, a přesto ho opožděně dohraje, bude uložen trest.
Komentář Vladimíra Šindlera:  „Účelem bodyčeku má být oddělit hráče od puku, a nikoliv ztrestat či zastrašit hráče. Tímto pravidlem také chceme zvýšit bezpečnost hráčů a zvýšit respekt mezi nimi.“
PRAVIDLO č. 167 - podražení
Popis: Hráč použije svoji hůl, brusli, nohu nebo ruku, aby soupeři způsobil ztrátu rovnováhy nebo pád. V situaci, kdy hráč stíhá protihráče a „rybičkou“ puk protihráči vypíchne, ale pak následně hráče podrazí, tak se přesto jedná o nedovolený zákrok a tomuto hráči má být udělen dvouminutový trest. Pokud podražení bude v situaci, kdy napadený hráč pojede sám na bránu, tak nově nebude uděleno trestné střílení.
Komentář Vladimíra Šindlera:  „U tohoto pravidla je změna ve výkladu specifické situace. Nyní nově za každé podražení následuje trest. Myslíme si, že to bude chvíli trvat, než si na toto pravidlo zvyknou hlavně diváci.“
PRAVIDLA č. 221 - přikrytí puku mimo brankoviště (týká se brankářů)
Popis: Brankáři není dovoleno padnout na puk, aby způsobil přerušení hry v situacích, kdy je jeho tělo mimo brankoviště. Brankáři, který padne na puk nebo sebere puk na tělo v prostoru mezi brankovou čárou a prostorem pro vhazování, bude uložen menší trest, s výjimkou, že nemohl holí puk bezpečně zahrát a je právě atakován protihráčem.
Komentář Vladimíra Šindlera:  „Smyslem pravidla je zamezit zbytečnému zdržování hry. Současně chci říct, že stále ještě sbíráme metodické informace, o nichž informujeme kluby.“

Ve dvou výjimkách se extraliga liší

Šindler zároveň potvrdil, že pravidla extraligy se zásadně oproti mezinárodním pravidlům IIHF liší ve dvou bodech. Konkrétně se jedná o pravidla číslo 96 a 141.

Pravidlo číslo 96 značí gól dosažený bruslí. „Ohledně tohoto pravidla platí stejný výklad jako v minulých čtyřech sezónách. Gól by měl být uznán ve všech případech, kdy se neprokáže zjevný úmysl kopnout bruslí do puku," okomentoval Šindler.

Pravidlo číslo 141 se zaměřuje na bitku. „Rozhodli jsme se nepřijmout mezinárodní ustanovení, že by všichni aktéři bitky měli být potrestáni dvouminutovým trestem. Potrestán má být pouze agresor čili hráč, který bitku vyvolá a pak také ten, kdo ji přijme," vysvětlil šéf sudích.

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice