Hlavní obsah

Sparťané brali energii z hlediště, obrat proti mistrovi jim pomohl do čela

Praha

Báječný víkend hokejové Sparty. Pouhých 24 hodin po výhře v Litvínově otočila duel s mistrovskou Kometou. Vítězství 4:2 byla pro pražský celek už čtvrtým v řadě a pomohlo mu do čela extraligové tabulky.

Střelec gólu i hráč, který se pro tým dokáže obětovat, sparťanský útočník Jiří SmejkalVideo: Sport.cz

 
Článek

Matěj Machovský, jenž v sobotu ozdobil druhé čisté konto v sezóně třiatřiceti zásahy, proti Brnu sice rychle dvakrát inkasoval, ale pak už zase zamkl branku a domácí i díky tomu našli před největší návštěvou sezóny (15 471 diváků) fyzickou i mentální sílu k obratu. „Máme to teď nacvakané, v úterý hrajeme znovu, ale vyplácí se parádní přístup celého mančaftu. Nikdo nevypustí žádné střídání a já jsem v brance od toho, abych něco chytil," líčil gólman.

Sparťané nastoupili ve speciálních světle červených dresech, které připomínají výročí 115 let od založení klubu a bylo pro ně důležité, že hned 58 vteřin po druhé brněnské brance dokázali snížit. Ve druhé třetině jim pak stačilo necelých pěti minut ke třem trefám, čímž převrátili skóre.

Útočník Jiří Smejkal měl prsty ve dvou gólech, čímž zdvojnásobil svou bilanci v kanadském bodování. „Čekal jsem na další trefu měsíc a byla dost šťastná. Po objetí branky jsem chtěl zakončovat na přední tyč, ale tam už nebyl moc prostor, tak jsem hodil puk do brankoviště a povedlo se mi ho otřít o brusle brněnského beka. Trochu haluz, ale tím gólem se přesunul zápas na naší stran" přiznal nejlepší hráč utkání.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Sparty Tomáš Pavelka (vlevo) a Jérémie Blain oslavují gól druhého jmenovaného na 3:2 proti Kometě.

Vlastimil Vacek

Obhájci titulu prohráli podruhé za sebou. „Sparta poté, co byla pod tlakem, srovnala na 2:2 a dvěma využitými přesilovkami pak rozhodla zápas," uznal i brněnský útočník Bedřich Köhler. Považuju za důležité, že jsme se včas probrali a od stavu 0:2 hráli hodně aktivně, jako zásadní moment bych taky viděl přesilovky," tvrdil Smejkal, jenž navíc zažil během jediného střídání dva bolestivé momenty.

Opakovaně byl zasažen kotoučem. „Když puk nejde přímo do brusle, ale do chráničů a kalhot, jenom vás pořádně štípne," líčil Smejkal. Jeho obětavost ocenili spoluhráči na střídačce. „Kluci tohle hodně prožívají. Někdy možná víc, než když dají gól," usmál se.

Trenér Uwe Krupp kvitoval pozitivní naladění svého týmu. „Stálo i za tím naším obratem, jen jsem se pak trochu bál závěru, protože šlo o druhý těžký zápas ve dvou dnech. Hráči ale cítili velkou energii v hale a sílu brali ze skvělé atmosféry v hledišti," uvažoval německý kouč. „Divácká kulisa byla naprosto úžasná, užili jsme si to s fanoušky," lebedil si Smejkal.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec