Hlavní obsah

Krupp jako pyrotechnik. Doutnák hoří, bomba ale bouchnout nesmí, říká trenér trápící se marodkou i krizí Sparty

Praha

Tak těžké chvíle na sparťanské střídačce ještě 53letý německý hokejový kouč Uwe Krupp nezažil. Pražský celek z posledních pěti extraligových utkání vytěžil pouhé dva body, navíc ho drtí početná marodka. „Chybí mi devět hráčů do ideální sestavy,“ připomíná Krupp.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Německý trenér Sparty Uwe Krupp během utkání s Hradcem Králové.

Článek

Jak se výrazné zdravotní problémy odrážejí na hře Sparty?

Rozbouraly nám systém, každý den jde někdo k doktorovi. Už s sebou nosím papír se seznamem marodů, z nichž možná v pátek ve Zlíně naskočí Beran a Piskáček. Otazník je nad Košťálkem. Další obránci Pavelka, Kalina a útočníci Smejkal, Černoch, Říčka, Klimek jsou mimo hru ale na delší čas.

Navíc stále ještě nezačal hrát Přibyl, který se v létě vrátil ze zámoří a měl být výraznou posilou útoku. Jak to s ním vypadá?

Musí to pro něho být hrozně těžké. Poslal jsem ho i na vyšetření na kliniku v německém Řezně a už se zdálo, že vidíme světlo na konci tunelu, ale objevily se ještě další zdravotní komplikace a potřebuje ještě mnohem více času, než jsme čekali.

Musíte s ohledem na absence hodně improvizovat?

Jako trenér na něčem pracujete a při takovém počtu zraněných musíte ledacos měnit. Najednou potřebujete hlavně nějak zaplnit mezery, hráči dostávají odlišné role Každý ví, že věci nejdou naším směrem, ale o to víc je třeba v takovém okamžiku být nachystán. Zvládnout to do té doby, než se zase klíčoví hráči uzdraví a budeme je mít zpátky v sestavě.

Po odchodu Slovince Gregorce, jemuž chyběl větší prostor na ledě a díky výměně s Vítkovicemi ho nahradil švédský obránce de la Rose, chystáte ještě další změny?

Sledujeme trh a zvažujeme, kdo by nám případně pomohl, ale není to snadné, nemůžete přivést každého. Máme navíc sami pár dobrých mladých hráčů, kteří jsou pořád ve vývoji, ať už jde o Janduse nebo Pšeničku a Rouska.

Ve třech zápasech po reprezentační pauze jste ale vůbec nebodovali a dostali celkem 16 gólů, proč se tak zhoršila obranná činnost?

Prožíváme opravdu těžké časy... Každou sezonu přijde na mužstvo bída, kdy se nedaří v podstatě nic, a na nás to dolehlo právě teď. Vypadli klíčoví beci a jak nejsou sloupy v obraně, nefunguje hra celého mužstva. Denně o tom mluvím v kabině i na ledě, každý trénink na defenzivu zaměřujeme. Je to i o tom, odkud necháme soupeře střílet, jak zvládáme čistit dorážky, jak se cítí gólman a tak dále...

Co s tím můžete jako kouč dělat?

Už jsem se naučil česky vyjádřit svůj pocit: jsem naštvaný. Je vidět, jak jsou z toho i hráči rozladění. Teď ale především hledám způsob, jak kompenzovat tolik zranění. Beru to jako svůj velký úkol. Když se daří, tak kdejaký trenér udrží mužstvo v klidu. Doutnák k roznětce je o to delší, čím víc jste v pohodě, ale zkracuje se, když se vám nedaří.

Vám už teď dost hoří, že?

Jo, jo, ale bomba nesmí bouchnout. Je to hodně o mentální přípravě zbavit mužstvo tlaku vyplývajícího ze série nezdarů. Nemůžu kritizovat přístup hráčů, jenže nemáme dobré výsledky a dostali jsme se do obtížné situace. Veškerou snahu pak ničí zbytečné fauly v útočném pásmu a děsivé chyby jako naposledy s Olomoucí, kdy po smazání třígólové ztráty během tří střídání třikrát inkasujeme.

Dostaly se i k vám zvěsti, že jste adeptem na uvolněný post trenéra německé reprezentace, když Marco Sturm narychlo odchází do Los Angeles?

Je asi normální, že i moje jméno bylo nadhozeno mezi kandidáty. Jenže ve Spartě jsem vázán dvouletou smlouvou a už jste asi pochopil, že od rozdělané práce neutíkám, zvlášť při krizi. Německo hledá trenéra na plný úvazek a potřebuje někoho, kdo tu bude dělat teď. Já už šest let na střídačce reprezentace stál a o návratu se můžu bavit, jedině když v Praze skončím. Ale mám platný kontrakt a vím, že musíme zabránit dalším porážkám, i když ze šesti utkání do Vánoc odehrajeme doma pouze jedno, a to v neděli proti našlápnutému Třinci.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín