Hlavní obsah

Slavný rod znovu v extralize! Piráty posílil syn českého vítěze Stanley Cupu

Praha
Aktualizováno

Hokejistům extraligového Chomutova pomůže jednadvacetiletý útočník Kevin Klima. Syn legendárního českého forvarda a vítěze Stanley Cupu s Edmontonem Petra Klímy má u Pirátů vyřízené střídavé starty z prvoligové Kadaně.

Foto: Sport.cz

Kevin Klima v dresu Kadaně.

Článek

Kevin Klima je rodákem ze Spojených států amerických, proto se jeho příjmení píše bez čárky nad písmenem „i". Až do letošního roku nastupoval majitel českého i amerického občanství v zámoří, převážně v juniorské QMJHL.

Před startem probíhajícího ročníku rodák z americké Tampy vstoupil do seniorského hokeje, po čtyřech zápasech za Tuscon v AHL a sedmi startech za Norfolk v ECHL se ale přesunul do Česka, kde se chce naučit evropskému stylu hokeje.

Vybral si Kadaň, kde jako trenér působí jeho otec Petr Klíma, vítěz Stanley Cupu s Edmontonem z roku 1990. U Trhačů dostával Kevin Klima velký prostor na ledě, průměrně odehrál přes 23 minut za zápas. Ve čtyřech zápasech si připsal dva góly a asistenci, a jeho nadějných výkonů si nyní všimli v Chomutově.

Klima odcestoval s Piráty k jejich pátečnímu utkání extraligy v Třinci, a pokud za Severočechy na ledě Ocelářů nebo později opravdu nastoupí, zapíše se rodina Klímů nesmazatelným písmem do historie tuzemské nejvyšší soutěže.

Už nyní figuruje mezi sedmi třígeneračními klany, které do bojů mezi tuzemskou elitou zasáhly. Nyní se tak může stát i ve druhé linii Kevinova dědečka Josefa Klímy staršího.

Josef Klíma starší totiž začínal v chomutovském áčku v nejslavnějších dobách a byl členem bronzového chomutovského týmu v roce 1955 i toho stříbrného o rok později. Jeho syn Josef Klíma mladší hájil barvy Trenčína a Vítkovic a jeho dvojčata Lukáš s Tomášem naskočila za Karlovy Vary.

Druhý ze synů Josefa Klímy staršího Petr debutoval v 80. letech mezi tehdejší československou hokejovou smetánkou v Litvínově, následně pomohl ve slavné útočné řadě s Petrem Rosolem a Vladimírem Kamešem ke dvěma titulům Jihlavě. V létě 1985 jako dvacetiletý emigroval a posléze se prosadil v NHL dresu Detroitu, s Edmontonem vyhrál v roce 1990 Stanley Cup. Zahrál si i za Tampu Bay, Los Angeles a Pittsburgh. Nyní čeká premiéra v Tipsport extralize jeho následovníka Kevina, který by tak završil zajímavý hokejový příběh.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec