Hlavní obsah

Mladí parťáci z lajny? Nečekal jsem, že budou takhle rychlí, překvapilo posilu Pardubic

Pardubice

Pokračovatel slavného hokejového rodu se už zase prohání po českém ledě. Brian Ihnacak před rokem opustil Litvínov a fanouškům sešel z očí. V Kristových letech však šikovný útočník znovu zakotvil v extralize. Tentokrát přijal nabídku Pardubic, které se topí v bryndě.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Pardubický útočník Brian Ihnačák v zápase proti Mladé Boleslavi.

Článek

Za Dynamo zatím sehrál dva zápasy, jenže k oslavné náladě měl daleko. Obzvlášť na páteční debut na ledě Plzně by nejradši ihned zapomněl, vždyť Lubinova parta dostala od dravého soupeře těžce naloženo. „Prohrát 1:11 jsme si ale nezasloužili. Prostě jim to tam padalo z každé šance," ušklíbl se kanadský forvard s italským pasem.

„Znám tyhle pocity i z druhé strany. Když jsem hrával ve Spartě, porazili jsme Třinec 12:3. Všechno, co jsme hodili na bránu, do ní spadlo. Takové zápasy se prostě někdy stanou," připomněl rodák z Toronta, jehož otec Peter Ihnačák válel za československou reprezentaci a strýc Miroslav zase sbíral starty za slovenské národní mužstvo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brian Ihnacak ještě v dresu Sparty.

Vedení posledního celku tabulky si od čerstvé posily slibuje, že zvedne střeleckou produktivitu, která ho trápí od začátku sezony. V Mladé Boleslavi se Ihnacak objevil v druhé formaci s talentovanými křídly Kusým a Machalou. Vzájemná spolupráce docela klapala.

Potřeboval si vyčistit hlavu

„Kluci jsou velice šikovní. Nečekal jsem, že budou až takhle rychlí. Bylo to pro mě milé překvapení, Hráli výborně," ocenil oba mladíky ostřílený Ihnacak, jenž v probíhajícím ročníku až doposud nikde nehrál. „V létě jsem se ženil a chtěl si pak dát trochu klid a pauzu. Vyčistit si ze všeho hlavu. Na téhle hokejové úrovni musíte každý den dělat všechno na sto procent. Je to psychicky náročné. Jsem ale profesionál a pořád se o sebe staral," vykládal.

Tým z města perníku je pro hokejového světoběžníka čtvrtou českou štací. Dříve hájil barvy Hradce Králové, Sparty a naposledy právě Litvínova. Za Vervu nastřádal v osmnácti zápasech pět gólů a sedm asistencí, loňskou sezonu však nakonec dokončil v druholigovém švýcarském Oltenu, jenž se neúspěšně rval o postup mezi elitu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Pardubic Ondřej Kacetl a Pavol Skalický z Boleslavi.

„Byl to hezký zážitek, i když se hrál jiný hokej. Mají málo cizinců, víc čekají a v hokeji se nevyznají až tak jako Češi, kteří jsou celkově lepší hokejisti než Švýcaři. Sem tam byla sranda. Občas jsem měl pocit, že chtějí, abych byl brankář, obránce, a ještě dával góly. V klubu se ale jinak všechno vedlo velmi profesionálně," vzpomněl angažmá na severu Švýcarska, kde našel příjemnou destinaci k živobytí. „Krásná krajina a pěkné město, přestože je asi jediné v zemi, které neleží u jezera a odkud nebyly hned vidět hory. To byla malinko smůla," usmívá se třiatřicetiletý Ihnacak.

Angažmá v zemi helvétského kříže si užil, přesto jeho hokejové myšlenky už směřují výhradně k Pardubicím, jež naposledy ani jednou neskórovaly. „Góly nám v Boleslavi chyběly, ale my teď musíme řešit hodně věcí, nejen branky. Když budeme hrát dobře v obraně, uklidníme se a můžeme se soustředit na útok," dodává.

Jak dopadne předehrávka 40. kola hokejové extraligy mezi Vítkovicemi a Pardubicemi?
Vítkovice vyhrají v základní hrací době
63,4 %
Vítkovice zvítězí v prodloužení nebo samostatných nájezdech
2,5 %
Pardubice vyhrají v základní hrací době
28,5 %
Pardubice zvítězí v prodloužení nebo samostatných nájezdech
5,6 %
Celkem hlasovalo 871 čtenářů.

Reklama

Související témata: