Hlavní obsah

Kometa posiluje, získala jednoho ze stěžejnějších beků Vítkovic. Sparta pouští gólmana

Praha
Aktualizováno

Hokejová Kometa posiluje defenzivu. Do kádru úřadujících extraligových šampionů přichází třiatřicetiletý slovenský obránce Ivan Baranka, který poslední tři sezony oblékal dres Vítkovic.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ivan Baranka (vpravo) mění Vítkovice za brněnskou Kometu.

Článek

Právě Ostravané byli doposud jediným celkem, za který Baranka v české nejvyšší soutěži nastupoval. V probíhajícím ročníku zaznamenal ve 34 zápasech tři góly a pět asistencí, v hodnocení účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách je účastník tří olympijských her a čtyř světových šampionátů (z MS 2012 má stříbro) na plus jedenácti.

„Bylo to velmi rychlé. Ještě ve čtvrtek ráno jsem trénoval ve Vítkovicích, po tréninku jsem si balil věci a naházel je do vaku. Přišel jsem do klubu, který má nejvyšší ambice. Musím se rychle naučit systém, zapracovat se do týmu. Je to pro mě nová výzva. Přizpůsobím se a přijmu roli, která mi bude určená," uvedl Baranka pro stránky Komety.

„Ivanu Barankovi na konci této sezony u nás skončí smlouva. Zájem o něj projevila Kometa Brno a vzhledem k tomu, že už teď víme, že bychom nenašli shodu na finančních podmínkách nové smlouvy, využili jsme zmíněné nabídky Komety už nyní," vysvětluje přestup pro klubový web Vítkovic jejich generální manažer a hlavní trenér Jakub Petr.

„Přestože Ivan patřil k jedněm z našich stěžejních beků, tak jsme věděli, že na konci sezony stejně naše spolupráce skončí, proto jsme se po vzájemné dohodě i s hráčem domluvili na tom, že jej do Komety uvolníme," dodal Petr.

Baranka, který před příchodem do extraligy hrál sedm let v KHL a jednu sezonu ve švédském Rögle, by měl za Kometu poprvé nastoupit už v pátek v domácím duelu s Karlovými Vary.

Sparta pouští Honzíka do Jihlavy

Příchodem Jakuba Sedláčka ze Zlína získala Sparta brankářského parťáka k Matěji Machovskému a na přetlak v brankovišti nyní reaguje uvolněním Davida Honzíka na trvalý přestup do prvoligové Jihlavy.

Pětadvacetiletý gólman strávil ve Spartě necelé dvě sezony, v té aktuální ale za ni odchytal jen čtyři zápasy a spíše nastupoval na střídavé starty za prvoligovou Slavii.

„Jsme rádi, že můžeme Davida uvolnit do klubu, ve kterém už dříve chytal, cítil se dobře. Dostane šanci, kterou si zaslouží a na kterou čeká," připomíná sportovní manažer Sparty Michal Broš, že Honzík za Jihlavu chytal už v sezoně 2015/16.

„Byla to akce kulový blesk. O Davida jsme měli zájem už dříve, ale nikdy to nevyšlo. Nyní se ozvala Sparta, zda náš zájem platí. Pak už to muselo jít všechno rychle, ve hře totiž byly i dva extraligové kluby," říká jednatel jihlavského klubu Bedřich Ščerban.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice