Hlavní obsah

Neuvěřitelné. Tohle se může stát jen v Hradci, stěžuje si po napadení od fanoušků Lubina

Trenér pardubických hokejistů Ladislav Lubina se stal před startem třetí třetiny dnešního východočeského derby na ledě Hradce Králové terčem fyzického útoku dvou fanoušků. Při cestě z kabiny ke střídačce se musel jednapadesátiletý bývalý reprezentační útočník bránit napadení, než příznivce zpacifikovala pořadatelská služba. Hradecký klub se po zápase Lubinovi omluvil v prohlášení, v němž jednání obou fanoušků odsoudil.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér Pardubic Ladislav Lubina během utkání v Hradci Králové.

Článek

"Je to smutné, ale tohle se může stát jen tady v Hradci Králové. Nikde jinde. Dva fanoušci soupeře mě napadli. Standardně slovně a pak po jednom fyzicky, což je neuvěřitelné v extraligovém utkání," řekl novinářům po utkání Lubina.

Než pořadatelé stihli zasáhnout, Lubina se musel útočníkům postavit sám. "Myslím si, že jsem se bránil celkem statečně," podotkl. "Pořadatel by měl předpokládat, že je derby vyhrocené, že určitě věci taky už byly v minulosti, budou se opakovat a dá se jim předejít. Na extraligovém stadionu by se tohle stávat nemělo. S tím asi budeme všichni souhlasit."

Na otázku, zda pořadatelé situaci nezvládli, odpověděl: "Já si myslím, že ji zvládli úplně perfektně. Oni to mají takhle připravené, aby to tak fungovalo. Tak si myslím, že to bylo podle plánu tak, jak to mělo být."

Ze střídačky pak ještě požadoval další zjednání pořádku. "Buď nám zajistíte pořadatelskou službu, nebo jdeme pryč. Jasný?" vzkázal Lubina sudím Oldřichu Hejdukovi a Romanu Mrkvovi. "Incident pokračoval dál. Další příznivci domácích bouchali na plexisklo za střídačkou. Bylo to nedůstojné tomu utkání, proto jsem říkal, ať nás nechají v klidu hrát."

Při nástupu k utkání i před druhou a třetí třetinou hradecký kotel skandoval: "Lubina je vrah." To se snaží kouč Pardubic nevnímat. "Neovlivňuje mě to," podotkl Lubina, který v červenci 2008 způsobil u Trotiny na Královéhradecku dopravní nehodu, při níž zahynzl otec fotbalisty Vratislava Lokvence.

Útok kouče nepřekvapil

Lubina z místa nehody utekl a za více než šest hodin se přihlásil na policii ve Dvoře Králové nad Labem. V květnu 2009 byl za nehodu, útěk od nehody a neposkytnutí pomoci odsouzen na dva roky podmíněně.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Trenér Pardubic Ladislav Lubina uděluje pokyny hráčům během extraligového utkání.

Útok fanoušků ho prý až tolik nepřekvapil. "Tady je to normální, stalo se to tady takovým koníčkem, je to v Hradci standardní záležitost. Tak s tím člověk počítá," prohlásil Lubina.

Podle něj bude mít incident s fanoušky ještě dohru. "Já myslím, že budou ještě horší věci a budu k tomu mít ještě jiné starosti. Myslím si, že ten incident nekončí tím, že tady dneska skončil zápas. Tím nechci vůbec nic říct a zatím nezvažuju vůbec nic. Myslím, že minimálně disciplinární komise by se tím měla zabývat," uvedl Lubina.

Kapitán se omluvil

Po zápase už nešel kolem diváků, ale na pokyn pořadatele se vydal přes led. Omluvy po okamžitě utkání osobně od zástupců klubu nedočkal. "Potkal jsem tady po utkání někoho v hradecké bundě a ten se mi omlouval. Lidi z vedení čekám, že se u mě staví dneska večer doma," smál se Lubina. Vzápětí se s ním potkal kapitán Mountfieldu Dominik Graňák, který se omluvil.

Domácí klub reagoval po zápasem v prohlášení. "Mountfield HK se distancuje od chování dvou návštěvníků a incidentu, který způsobili před začátkem třetí třetiny. Hokejový klub ve spolupráci s pořadatelskou službou chtěl podobnému problému předejít, proto hlavního trenéra hostujícího celku doprovázeli na hráčskou lavici dva členové pořadatelské služby," uvedl hradecký klub.

"Ti se také snažili celý incident co nejdříve vyřešit a následně předali oba viníky Policii České republiky k dalšímu řízení. Vedení klubu Mountfield HK nesouhlasí s podobnými excesy a takové chování důrazně odsuzuje. Zároveň se za způsobené problémy hlavnímu trenéru hostujícího celku omlouvá," napsal domácí klub.

Reklama

Související témata: