Hlavní obsah

Sparta zvládla klíčovou bitvu, Liberec i přes ztrátu s Kometou udržel první místo

Praha
Aktualizováno

Základní část hokejové extraligy míří do finiše. Nedělní 50. kolo nabídlo drama v honbě za Prezidentským pohárem i v bojích o play off. Vedoucí Liberec doma prohrál v prodloužení s pátou Kometou 2:3 v prodloužení. Plzeň ale ztráty Severočechů nevyužila, protože ztratila dobře rozehraný zápas s Třincem (1:2), který ji aktuálně o bod odsunul z druhé pozice. Čtvrtý Hradec Králové prohrál ve Vítkovicích 2:3 po samostatných nájezdech. Olomouc uhájila šesté místo díky výhře nad Pardubicemi 3:2. Důležitou bitvu zvládla Sparta, která v přímém souboji o desátou příčku zdolala Litvínov 5:3 a výrazně se přiblížila účasti v předkole play off. To už má po výhře nad Zlínem 3:1 jisté Mladá Boleslav. Karlovy Vary ovládly souboj o dvanáctou příčku s Chomutovem 2:1 v prodloužení.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Hokejisté Sparty se radují z gólu proti Litvínovu.

Článek
Fotogalerie

Liberec ve šlágru dvakrát dotáhl vedení Komety, ale první porážku v sezoně od Brňanů neodvrátil, protože hostům vystřelil v prodloužení výhru Holík. Po překvapivé páteční porážce s Litvínovem tak Bílí Tygři ztratili ve druhém zápase za sebou. Kometa si čtvrtou výhrou v řadě upevnila páté místo.

Před nedělním duelem se smrskl náskok Libereckých na Plzeň jen na dva body, a tak fanoušci zpod Ještědu bedlivě sledovali i dění na Západě Čech, kde se po úvodní brance Kracíka proti Třinci dostali Indiáni v průběžné tabulce na čelo. Oceláři ale díky Werekovi a Růžičkovi zápas otočili a sesadili Škodu z druhé příčky. V pětizápasové venkovní sérii udrželi stoprocentní bilanci a na první místo ztrácí už jen dva body.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Ethan Werek z Třince střílí gól v Plzni. Puk sledují Milan Gulaš a brankář Dominik Frodl.

To čtvrtý Hradec Králové utrpěl už třetí porážku v řadě. Ve Vítkovicích se sice ujal vedení, ale zápas nakonec dospěl k samostatným nájezdům, které rozhodl domácí hrdina Stránský, který se trefil i v normální hrací době. Získaný bod ale pro Mountfield znamená, že už nepřijde o první čtyřku a play off tak začne doma.

Ostravané jsou stále ve hře o elitní šestku, na jejímž chvostu se s dvoubodovým náskokem na ně drží Olomouc. Kohouti se proti posledním Pardubicím pořádně nadřeli. Prohrávali 1:2, ale deset minut před koncem dokonal obrat Švrček. Olomouc vyhrála pošesté za sebou, zatímco hosté prohráli už sedmé utkání v řadě.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zbyněk Irgl z Olomouce se raduje z gólu proti Pardubicím.

Sparta se doma trápí, čehož chtěl Litvínov, notně povzbuzený páteční výhrou nad Libercem, využít. Tentokrát však Kruppův tým doma zabral naplno. Úvodní tříbrankový náskok sice málem promrhal, jenže sekundu před druhou přestávkou díky Černochovi domácí odskočili na 4:2 a Smejkal pak definitivně zlomil soupeře gólem v oslabení. Sparta má na jedenáctý Litvínov pětibodový náskok a ze zbývajících duelů jí k postupu stačí bod.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jiří Černoch ze Sparty před brankářem Litvínova Jaroslavem Janusem.

Mladá Boleslav bodovala se Zlínem poprvé v sezoně. Díky výhře si pojistila minimálně předkolo a může pošilhávat i po elitní šestce. To Zlín ještě nemá nic jistého, k účasti v předkole mu ale stačí získat jediný bod.

Chomutov s Karlovými Vary hrály jen o dvanáctou příčku. A v duelu již jistě nepostupujících týmů ukončila hostující Energie sérii deseti proher díky dvougólovému Grígerovi, který rozhodl už v první minutě prodloužení.

50. kolo hokejové extraligy
Sparta - Litvínov 5:3
Branky: 15. Klimek, 19. Forman, 23. Bukarts Ro., 40. Černoch, 45. Smejkal - 26. Mikúš, 37. Hübl, 55. Petružálek
Ml. Boleslav - Zlín 3:1
Branky: 18. Žejdl, 37. Knotek, 41. Vondrka - 39. Honejsek
Chomutov - Karlovy Vary 1:2 v prodloužení
Branky: 44. Bláha - 29. Gríger, 61. Gríger
Liberec - Brno 2:3 v prodloužení
Branky: 48. Vlach, 56. Kvapil (tr. střílení) - 15. Dočekal, 50. Barinka, 63. Holík
Vítkovice - Hradec Králové 3:2 po sam. nájezdech
Branky: 36. Výtisk, 49. Stránský, Stránský (roz. nájezd)  - 22. Pavlík, 58. Vincour
Plzeň - Třinec 1:2
Branky: 8. Allen - 35. Werek, 55. Růžička
Olomouc - Pardubice 3:2
Branky: 14. Irgl, 35. Ondrušek, 50. Švrček  - 19. Poulíček, 27. Rolinek

Reklama