Hlavní obsah

Pohádkový příběh sparťanské legendy: Super, že tu nejsem do počtu a jen kvůli jmenovce

Praha

Vyhrál s ní čtyři mistrovské tituly, je jejím nejproduktivnějším hráčem v dějinách klubu. Po minulé sezoně to však vypadalo, že hokejový útočník Jaroslav Hlinka ve Spartě nadobro skončil. V poslední lednový den však vyslyšel její nouzové volání a slíbil, že jí zkusí pomoct proniknout do play off. A právě on byl nakonec sparťanským hrdinou. V utkání 52. kola proti Liberci přispěl čtyřiadvacetiletý centr k výhře 5:2 dvěma přesilovkovými góly a svěřenci Uweho Kruppa se tak můžou chystat na předkolo play off proti Vítkovicím. „Je to úleva, protože nepostoupit do play off by nebylo dobrý,“ oddechl si Hlinka po svém pátém extraligovém duelu sezony a prvních trefách.

Jaroslav Hlinka pomohl Spartě do předkola play off dvěma góly.Video: Sport.cz

 
Článek

Napadlo vás, že právě vy budete po utkání s Bílými Tygry tím nejopěvovanějším sparťanem?

Takový scénář by mě nikdy nenapadl. Od Vánoc už jsem byl smířený s tím, že kariéra pro mě končí a za Spartu už si nezahraju. Rozhodně bych se ale nenazýval spasitelem Sparty.

Proč ne? Vždyť první dva její góly jste vstřelil právě vy...

Dobře, ale třeba ten první jsem od Bukartse dostal do prázdné branky. Nechci se bavit o svých gólech. Hráli jsme výborně jako tým a vítězství jsme si zasloužili. Byl to výkon hodný play off.

Musí vás přeci zahřát u srdce, když fanoušci po utkání skandují vaše jméno. Musí vás těšit, že jste byl zvolen nejlepším hráčem Sparty...

Jasně, to je příjemné. Je super pocit, že jsem mužstvu opravdu pomohl. Je důležité vědět, že tady nejsem jenom do počtu, pouze kvůli jmenovce na zádech. Jsem rád, že se na ledě mezi klukama nemotám, ale dokážu jim i pomoct.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Z gólu se radují hráči Sparty (zleva) Tomáš Pavelka, autor branky Jaroslav Hlinka a Roberts Bukarts. A můžou se těšit na předkolo play off.

Před zápasem jste byli postaveni do situace, že abyste nespoléhali na pomoc ostatních, musíte proti prvnímu Liberci uhrát alespoň bod. Neznervózňovala vás tíha dané situace?

Věděli jsme, že hrajeme o všechno, ale musím říct, že moc nervózní jsem nebyl. Snažil jsem se si zápas užít. Na druhou stranu jsem se za žádnou cenu nechtěl proti Liberci loučit blamáží.

Věděli jste během zápasu, jak hraje Litvínov, který vás mohl z desítky vyšoupnout, ve Vítkovicích?

Všiml jsem si ostatních výsledků po druhé třetině, když v kabině svítily na televizi. To hrál Litvínov ve Vítkovicích 1:1. Když jsem pak ve třetí třetině viděl na kostce nad ledem, že Vítkovice navyšují náskok, všechno ze mě spadlo.

Zestárnul jste během posledních dní, kdy se Sparta třásla o postup do předkola?

Já už jsem starej dost... (směje se)

Od pondělí vás v předkole čekají Vítkovice. Co by na ně mohlo platit?

Pokud předvedeme takový výkon jako proti Liberci, nebudeme se mít za co stydět. A uvidíme, jestli to bude na Vítkovice stačit. V sezoně jsem proti nim ještě nehrál, viděl jsem je jen z tribuny proti Spartě. Mají výborné a kompaktní mužstvo se skvělým brankářem. Nečeká nás nic snadného.

Reklama

Související témata: