Hlavní obsah

Osm mužstev se tlačí na šest volných míst

PRAHA

Extraligové play-off si letos zahraje deset mužstev, o dvě víc než dřív, přesto nejvyšší domácí hokejová soutěž prožívá nevídanou tlačenici na účast ve vyřazovací části a posledních pět kol základní části slibuje zběsilý hon.

Článek

Jistotu play-off mají zatím jen Liberec, Budějovice, Pardubice a Sparta, naopak mimo hru jsou Vsetín s Plzní. Zbývajících osm celků se snaží vtěsnat na šest volných míst, takže ve dvou klubech zažijí po 20. únoru smutek z předčasně ukončené sezóny.

Pouze prvních šest v tabulce jde přímo do čtvrtfinále a získá pár dnů na přípravu před vrcholem sezóny, proto kluby aktuálně sídlící v horních patrech věří, že se vyhnou předkolu play-off, v němž se na 3 vítězství utkají sedmý s desátým a osmý proti devátému.

Na hraničních pozicích je hodně našlapáno, rozdíl mezi pátým Zlínem a dvanáctým Třincem činí jen osm bodů. "Mužstvo usilující o účast v play-off čekají už jen existenční zápasy, každé zaváhání se může draze vymstít. Rozhodnou přímé souboje těchto celků, kterých poslední kola nabízí ještě dost," upozorňuje kouč národního týmu Alois Hadamczik.

Odhad Práva zní, že alespoň na 10. místo bude potřeba získat 76 bodů. Zlínskému Hamé, které hraje ještě třikrát doma, tak stačí jediné vítězství, aby mu play-off neuniklo, jenže klub myslí na přímý postup do čtvrtfinále a k tomu bude potřebovat uspět častěji.

Rozhodne i psychika

O historicky první účast v play-off se statečně rvou nyní šesté Karlovy Vary, jenže mají těžký los, hrají už jen dvakrát na svém kluzišti a navíc z posledních čtyř kol vytěžily jediný bod. "Konečně si zahrát vyřazovací část, to je obrovská motivace pro celý tým, v kabině se o ničem jiném nemluví. Věřím, že to zvládneme, přece jen máme o pár bodů víc než ti vlci pod námi," přiznává trenér Zdeněk Venera.

Pro Kladno mluví skvělá forma tahounů Patery s Procházkou i zlepšení na cizím ledě, kde vyhrálo tři z posledních čtyř utkání, a když mu to vydrží, může jít přímo do čtvrtfinále. Slavii zase nahrává výtečná bilance na cizím ledě. "Hlavně ale musíme zvládnout nejbližší dva domácí zápasy se Znojmem a Litvínovem, tedy mužstvy na hraně desítky," tvrdí její trenér Vladimír Růžička.

Naopak hodně obtížná je pozice Vítkovic, protože je dělí jen bod od zatracení, k dispozici mají o zápas méně a taky se představí jen dvakrát doma, zatímco další rivalové budou hrát na vlastním ledě ještě třikrát. "V boji o play-off obstojí jen psychicky silné celky," říká kouč Miroslav Fryčer.

Záleží na vůdcích

Jednoduché to nebude ani pro Litvínov, rozhodující pro tajenku play-off mohou být právě jeho domácí duely se Znojmem a Vítkovicemi. Nejhorší výchozí pozici má Třinec a teprve se ukáže, zda Čechmánek v brance bude trumfem. Okolnosti ani los moc nenahrávají Znojmu, společně s Oceláři má procentuálně asi nejnižší šanci na play-off.

"Bude to napínavý a pro diváky vděčný boj do poslední chvíle. O Zlínu a Slavii v playoff pochybnost nemám, solidní náskok by už neměly promarnit Vary a Kladno bude těžit z výborného losu," soudí bývalý reprezentační kouč Josef Augusta, jenž by dva smutné hledal mezi třemi moravskými celky a Litvínovem.

"Slabinou Chemopetrolu by se mohli stát mladí brankáři, ale zase to tam zburcuje Reichel. Důležitá bude ve finiši i psychika týmů, Dopita s Trvajem mají ve Znojmě plnit roli vůdců a uvidíme, jak vydrží se silami tahouni Vítkovic. Pozice Třince se mi v tomto směru zdá dost komplikovaná, hodně to bude ležet na Čechmánkovi," uzavírá Augusta.

Kdo s kým ještě hraje v boji o play-off
5. ZLÍN 75 bodů s K. Vary, v Liberci, s Třincem, v Budějovicích a se Vsetínem
6. K. VARY 73 ve Zlíně, se Spartou, v Plzni, v Třinci a se Znojmem
7. SLAVIA 72 se Znojmem, s Litvínovem, v Pardubicích, s Kladnem a ve Vítkovicích
8. KLADNO 70 s Třincem, ve Vsetíně, s Libercem, na Slavii a s Budějovicemi
9. VÍTKOVICE 68 ve Znojmě, se Vsetínem, v Litvínově a se Slavií
10. LITVÍNOV 68 se Vsetínem, na Slavii, se Znojmem, s Vítkovicemi a v Pardubicích
11. ZNOJMO 68 na Slavii, s Vítkovicemi, v Litvínově, s Pardubicemi a v K. Varech
12. TŘINEC 67 v Kladně, s Plzní, ve Zlíně, s K. Vary, na Spartě

Reklama

  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice