Hlavní obsah

Postavili jsme předpoklady na hlavu a před kluky smekám, líčil kapitán Rolinek po záchraně Pardubic

Nespoutaná radost na ledě a pak i v kabině, a především obrovská úleva. Takové pocity zažívali hokejisté Pardubic po vítězném zápase v Chomutově, kde si definitivně zajistili setrvání v extralize. Jistotu získali už po devátém kole baráže, což asi nečekali ani největší optimisté na pardubické straně. „Musím smeknout před kluky, klobouk dolů,“ soukal ze sebe spokojený kapitán týmu Tomáš Rolinek.

Foto: David Taneček, ČTK

Tomáš Rolinek mohl být s výkonem svého týmu spokojen

Článek

Obligátní otázka po vydařeném boji. Jak se cítíte po záchraně v extralize?

Jsem strašně šťastný. Přál jsem si samozřejmě ukončit snahu o uhájení extraligy aspoň ve dvanácti kolech, což by stačilo. Nakonec to bylo dřív a musím ocenit tým, jak jsme se všichni semkli. Asi jsme se báli od prvního zápasu, že můžeme přijít o extraligu. Zvládli jsme to, i když jsme v některých utkáních byli horší, počítají se body. Stihli jsme jich nasbírat čtyřiadvacet v devíti zápasech.

Přestože jste v Chomutově prohrávali 1:3, dokázali jste vývoj otočit na 7:5. V čem nastal obrat?

V prvních dvou třetinách jsme asi měli v hlavách, že se už nemůže nic stát, že jsme dobří, a byli jsme asi na hrušce. Byl to takový divný zápas jako celá sezona Ale závěr jsme si v Chomutově pohlídali.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Brankář Chomutova Justin Peters dostává gól od Ondřeje Machaly z Pardubic.

V základní části i skupině play out v extralize Pardubice prohrávaly jak na běžícím pásu. Baráž, to byl a je úplně jiný příběh.

Není legrace, když od ledna nebo od února víte, že jdete do baráže. A máte sice čas na přípravu, ale pořád se nedaří. Nikdo nemohl čekat, že po sérii porážek stačí lousknout prstem a začnete vyhrávat. Všechny předpoklady jsme postavili na hlavu. Vyzdvihl bych obětavost týmu.

Dá se srovnat extraligové play off s baráží?

Play off je krásná věc, a tohle, co jsme absolvovali, je boj o přežití klubu. Sám jsem zvyklý na nějakou fyzickou zátěž, což jsem poznal i na mezinárodní scéně, kde jdou zápasy taky rychle za sebou. Baráž ale stojí i hodně psychických sil. Drželi jsme sice náskok v tabulce, ale člověk se pořád bojí, že o něj můžete přijít.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hráči Pardubic se radují z gólu.

Můžete s odstupem času ještě přiblížit, jaké byly kritické chvíle v sezoně?

Prohráváte, hádáte se v kabině, abyste to nastartovali. Po dobrém i po zlém, nic nefunguje. Měli jsme stažený zadek. V sezoně se v kádru protočila spousta hráčů a hledali jsme záchytný bod, od něhož se zvedneme.

Byl jste kapitánem mistrů světa z roku 2010, ve stejné roli jste přivedl Pardubice v baráži k záchraně v extralize podruhé za tři roky.

Cítil jsem obrovskou zodpovědnost za všechno. Asi si na sebe nakládám moc, ale nechtěl jsem být u toho, kdyby se spadlo.

Reklama

Související témata: