Hlavní obsah

Radši Ševce než buchtu domácí. Doyen Liberce rozehraje s Třincem deváté finále

Liberec

Žádný z extraligových hráčů nebojoval v tolika závěrečných bitvách jako on. Liberecký obránce Martin Ševc dnes rozehraje své již deváté finále v kariéře, dosud získal pět titulů a Bílí Tygři chtějí z jeho nesmírných zkušeností v poslední sérii s Třincem znovu těžit. Jak v kabině, tak na ledě.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Martin Ševc z Liberce si opět zahraje finále

Článek

„Už několikrát dokázal, že zkušenosti dokáže na tým k mladým hráčům přenést, doufám, že to bude opět slavit úspěch. Ten kluk je prostě rozený vítěz," říká o svém spoluhráči další mazák Ladislav Šmíd. Zatímco jeho však čeká teprve první finále, Ševc jich zažil pět ve Švédku, jedno v KHL a s Tygry usiluje o Masarykův pohár potřetí. „Už ani nevím, jak to dělám," hlásil se smíchem Ševc ve sprchách po vyhrané sérii s Brnem.

Ševcovi parťáci však recept znají. „Není to o štěstí. On prostě ví, co v určitou dobu říci a jak se v kabině zachovat, protože už to nějaký pátek hraje. Tím, jak se chová v kabině, nám všem dodává klid," popisuje Tomáš Filippi. Ve válce s Brnem tento faktor zapůsobil především po bolestných prohrách v prodloužení.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Hráči Liberce se v Brně radují z gólu. Zleva Jan Ordoš, Libor Hudáček, Tomáš Havlín, Martin Ševc a střelec branky Michal Birner.

„Šatnu neskutečně uklidnil. Hokej bere pouze jako sport, ale v jádru je vidět, že nechce prohrát," prozrazuje trenér Filip Pešán. A gólman Roman Will souhlasí: „Když jde do tuhého a podíváte se na něj, pomůže vám vidět, jak je vyrovnaný. Je trochu flegmatik. Ví, kdy uklidnit a kdy naopak zařvat. Není náhoda, že zrovna tam, kde je on, se hrají finále. Má čuch na to, kdy říci tu správnou věc."

Ostatně ve finále se Spartou před třemi lety účinkovala jeho ostrá slova na adresu kouče Josefa Jandače o tom, že nikdy nic nevyhrál a slavný výrok o „ubrečené paní Jandačové". Podle některých aktérů pomohl soupeře naleptat. „Spíš jsem to tehdy odsoudil, ale je pravda, že podle mě to byl jeden z malých důvodů, proč jsme vyhráli zápas číslo 4 a s ním celou sérii," přiznává Pešán.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér hokejového Liberce Filip Pešán.

„Ale i to je ukázka toho, jak nechce prohrávat," doplňuje s tím, že v play off se tato zarputilost ve srovnání se základní částí šponuje. „Někdy ty emoce zvládá líp, někdy hůř. Občas to nebylo jednoduché, na druhou stranu lepší než mít v týmu buchtu domácí... Myslím však, že je to lepší a lepší a jak je starší, už není takový janek, co býval," dodává trenér Liberce. Ševcovi podle něj pomohlo i sejmutí kapitánské pásky před touto sezonou. I kvůli jeho speciálnímu programu. „Nebylo by dobré, aby se kapitán neúčastnil všech tréninků," vysvětluje Pešán. Přesto emoce stále ještě někdy krotí těžko. Třeba ve druhém duelu s Brnem byl v prodloužení dvakrát po sobě rychle za sebou vyloučen.

I absence jeho samotného je citelným oslabením. „Strhává všechny kolem sebe," chválí Radan Lenc. V play off zatím zaznamenal devět asistencí, po Šmídovi má druhý největší ice time přes 26 minut. „Má dobrou rozehrávku a střelu, skvělý přehled na ledě a je strašně nepříjemný jeden na jednoho, je silný po rozích a v obranném pásmu. Takový pes, který nepustí kostičku," uzavírá Šmíd. Dnes se Ševc zakousne do Třince.

Reklama

Související témata: