Hlavní obsah

Je Velký pátek, velký den. Můj den! smál se Jágr po galapředstavení. Co řekl o své účasti na MS?

České Budějovice

Báječné, úchvatné, spektakulární! Ať už si k pátečnímu představení majitele a útočníka Rytířů Jaromíra Jágra v Českých Budějovicích dosadíte jakýkoliv chvalozpěvný přívlastek, bude sedět. Sedmačtyřicetiletá legenda totiž vítězství svého týmu na ledě Motoru 4:2 zrežírovala v 10. kole baráže čtyřmi góly, a hlavně jeho zásluhou se tak Kladno po pěti letech vrací do hokejové extraligy.

Je velký pátek, můj den. Celý den jsem byl v kostele, ukázalo se to, vysvětluje střelecké hody Jaromír JágrVideo: Sport.cz

 
Článek

Asi byste si nedokázal představit ideálnější scénář, že?

Hele, dneska je Velký pátek, je velký den. Můj den. Když je takový den, člověk by se neměl ničemu divit. Celý den jsem byl v kostele, na zápas jsem šel rovnou z něj. A ukázalo se to.

Jak vysoko ve své kariéře návrat do extraligy stavíte?

Je to jedna z mých cestiček v mém životě. Nedávám tomu větší význam než vítězství ve Stanley Cupu. Všechno má svoje začátky, svoje konce. Všechno na sebe navazuje. Bez Stanley Cupu bych tady třeba nebyl. O těch věcech nepřemýšlím, beru život, jaký je. Snažím se užívat den po dni. Hele, denně umře v průměru 280 tisíc lidí. Takže pojďme si užívat každého dne, který tady máme.

Kladno slaví postup do extraligyVideo: Sport.cz

Víte, že po své páteční show jste s deseti góly nejlepším střelcem probíhající baráže a s třinácti body i jejím nejproduktivnějším hráčem?

Vy jste to nečekali? (usměje se)

O nás nejde. Co vy?

Já jo! Já jsem věřil. (směje se) Mám skvělého nahrávače Plekyho (Tomáše Plekance), Láďa Zikmund je obrovský bojovník, všechny puky vybojuje a dá je Plekymu. A on přihraje. Po nocích jsem trénovat střelbu, takže jsme se doplňovali.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Zleva Ladislav Zikmund a Jaromír Jágr se radují z branky

Věřil jste, že v baráži se můžete rozehrát k takovým výkonům?

Jde hlavně o to, že jsem hokej pořádně nehrál celý rok. Vlastně dva roky. Protože ani v Calgary jsem toho moc neodehrál. A v sedmačtyřiceti nehrát dva roky, to ztratí jakýkoliv hráč. To by bylo těžké i pro Maria Lemieuxe nebo Wayna Gretzkého se vrátit. Odehrál jsem v základní části jenom čtyři zápasy, potom začalo play off. A znovu jsem se zranil. I když jsem to nikomu neříkal...

Až potom postupem času jsem se do toho dostával, měl jsem čas trénovat. I po nocích. Věřím totiž, že čím víc trénuješ, tím lepší budeš. Jenom jsem čekal na svoji příležitost. Nevěřím, že někdo jiný trénoval dvakrát denně s olověnými vestami. Takže jsem věděl, že se to musí ukázat. Byla to jenom otázka času.

Jak vám znějí slova, že Kladno je po pěti sezonách opět mezi tuzemskou elitou?

Bylo to těžký. Moc lidí nám pravděpodobně na začátku sezony šanci nedávalo. Možná jsme neměli ani takové hráče, jak všichni říkali. Ale já jsem pořád věřil. I celé vedení. Že s hráči, které tady máme, se postupem roku budeme zlepšovat a tu nejlepší formu budeme mít v play off a v baráži, což se nám taky ukázalo. Myslím si, že to byl správný krok.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Jaromír Jágr dal Budějovicím čtyři branky

Ulevilo se vám, že jste o postupu rozhodli už na první pokus v Českých Budějovicích?

Kdyby nám to někdo řekl po prvních dvou kolech, asi bychom tomu nevěřili. Tehdy jsme neměli ani bod a skóre 0:7. Ale u nás v kabině jsme si pořád věřili. Věděli jsme, že jsme nehráli špatně, akorát jsme nehráli moc chytře. Extraligové týmy nám daly školu. To nám ale paradoxně pomohlo a poučili jsme se. Začali jsme hrát úplně jinak.

Dokázal byste teď, krátce po postupu, vypíchnout klíčové momenty, které rozhodly ve váš prospěch?

Všechny čtyři lajny hrály výborně od začátku. I když byla spousta hráčů, kteří chtěli mít větší čas na ledě, snažil jsem se to nějak držet v normách. Snažil jsem se klukům vysvětlit, že na to, abys hrál agresivní hokej po celých šedesát minut proti extraligovým týmům, musíš mít čtyři pětky, které budou mít krátká střídání a pojedou furt nadoraz. Nejde hrát na dvě tři lajny, to nejde zvládnout v klíčových momentech. A ukázalo se, že to byla pravda. Nemáme tak trpělivé hráče, máme jinou kvalitu, jiný systém. Takže musíme hrát agresivně celé utkání, na to potřebujeme čtyři lajny. Na to je třeba dobrá fyzička, což si myslím, že jsme měli.

Během baráže jste navzdory svým výkonům několikrát tvrdil, že jste se na ledě moc dobře necítil...

Já jsem pořád unavený, o tom to není. To, že je člověk unavený, ještě neznamená, že nebude dávat góly. Důležité je, jak vám pomůžou parťáci. Je to i o štěstí. Měl jsem konečně šanci trénovat. Abych byl upřímný, ztrácel jsem kila. Už nemám 120, ale mám 112, 111 kilo. Osm kilo je znát. A jsem rád, že jsem neztrácel sílu. Takže jsem se cítil rychlejší a rychlejší, i když to třeba nevypadá.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Hráči Kladna děkují po vyhraném zápase fanouškům.

Užijete si teď postupové oslavy?

Abych byl upřímný, poslední dny jsem přemýšlel, co dál. Jedna věc je se do extraligy dostat, druhá pak v ní sezonu odehrát důstojně. Jako majitel už musím přemýšlet jinak než hokejisté. Hrozně rád bych se věnoval jenom hokeji, ale to nejde. V mojí hlavě toho šrotuje mnohem víc než u hokejistů.

Můžou se na vás fanoušci těšit v extralize na ledě?

Uvidíme. Nic neslibuju, ani neříkám, že ne. Záleží, jak se budu cítit, jaké budeme mít mužstvo a jak se nám bude dařit.

Soudíte, že kádr bude muset přes léto doznat výraznějších změn?

Máme některé hráče, kteří jsou podepsaní. Spousta ještě ne. Já bych byl velice rád, kdybych se s většinou hráčů domluvil. Vím, že je to byznys. Uvidíme, jaké si budou klást podmínky a co my můžeme pro to udělat. Týmu věřím i v tom složení, jaké máme teď. Věřil jsem mu vždycky. I když všichni říkali, že jsem blázen. Já jsem od první minuty prvního zápasu věřil, že tohle mužstvo může extraligu udělat.

Chytře jsme ho doplňovali. Takže i současnému týmu věřím v tom, že bychom hráli v extralize důstojnou roli. Důležité je, abychom trénovali naplno. I když třeba nebudeme mít takové hráče, jací jsou v nejvyšší lize, tvrdou prací se to dá nahradit. Kluci tvrdě trénovali; v posilovně i na ledě po každém tréninku. Byli schopní hrát proti komukoliv, hráli výborně. Takže opravdu je to jenom o tvrdé práci.

Trošku jste mi utekl z otázky, jestli nyní postup oslavíte?

Chtěl bych pozvat naše fanoušky na neděli, na poslední domácí zápas proti Chomutovu. Věřím, že si oslavy necháme na dobu, až opravdu sezona skončí. Tedy já určitě. Chceme se se sezonou rozloučit důstojně.

Foto: Petr Skřivánek, ČTK

Fanoušci Kladna se po zápase radují z postupu svých favoritů do extraligy.

I nyní, pár minut po splnění sezonního cíle zůstáváte spíš nad věcí...

Moc se neraduju, spíš přemýšlím, co bude dál. To člověk přemýšlí úplně jinak.

Jste za extraligu rád i kvůli vašim rodičům, kteří výkony vaše i Kladna hodně prožívají?

Úplně slyším našeho tátu, jak říká: No tak jsem to zařídil. (usměje se)

Kouč Českých Budějovic a váš někdejší spoluhráč z reprezentace Václav Prospal prohlásil, jestli by vás trenéři národního týmu neměli povolat na MS do Bratislavy. Co vy a tato myšlenka?

Nemám čas! (usměje se) Ne, dělám si legraci. Kluci, neblbněte... Věřím, že bych tam ještě pár střídání dal, že bych se tam neztratil. Třeba proti Rakušanům, tedy jestli tam vůbec jsou... Ale vůbec ne. Jsem rád, že je sezona za mnou.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články