Hlavní obsah

Být doma je hrozně fajn, tvrdí trenér Stavjaňa. Do Zlína chtěl i kvůli tátovi

Zlín

Po více než šestnácti letech bude opět trénovat v rodném městě. Někdejší dvojnásobný mistr světa Antonín Stavjaňa ukončil předčasně angažmá ve slovenské Nitře a přebírá extraligové hokejisty Zlína, kde v minulosti prožil podstatnou část hráčské kariéry.

Foto: Josef Pešout, Právo

Antonín Stavjaňa

Článek

„V Nitře jsem měl ještě na rok smlouvu. Jenže na podzim se po komunálních volbách změnilo vedení města, které už nedávalo do hokeje tolik financí jako to minulé. V prosinci dokonce hrozilo, že budeme muset několik klíčových hráčů propustit. Nakonec jsme dokončili sezonu se stávajícím kádrem a došli až do finále extraligy, avšak ekonomická nejistota dál trvá. To byl hlavní důvod, proč jsem se rozhodl odejít. V Nitře to pochopili a uvolnili mě," uvítal šestapadesátiletý Stavjaňa.

Na stole měl dvě nabídky. „Ta zlínská jasně vyhrála. Je hrozně fajn být doma," usmívá se. „Ve Zlíně jsem vyrostl a zažil jsem tady i první trenérskou štaci," nezastírá, že ho po návratu na stadion Luďka Čajky přepadla mírná nostalgie.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zlínský zimní stadion Luďka Čajky.

Nabídku Beranů na funkci sportovního manažera však před několika roky odmítl. „I tuto práci jsem si v minulosti vyzkoušel. Jednoznačně mě to však táhne k ledu, strašně rád pracuju s mladými lidmi," vysvětlil.

Stavjaňa je nadšený, že bude blíž rodině. „Před necelým půlrokem mi zemřela maminka. Je dobře, že se budu moct teď víc postarat o tátu," svěřil se. Působení v místě, kde vyrůstal, přináší podle něj i další benefity. „Mám ve Zlíně samozřejmě spoustu kamarádů a známých. Už mě pozvali na fotbálek, který jsme kdysi spolu hrávali," prozradil.

Poslední týdny pro něj byly hodně hektické. „Přestože to od nás skoro nikdo nečekal, probojovali jsme se s Nitrou ve slovenské extralize až do boje o titul. Přešli jsme v play off přes Trenčín i Zvolen a nestačili jsme až ve finále na Banskou Bystricu. Ta byla nad naše síly. I tak byli tamní fanoušci nadšeni," potěšilo ho. Klíče od vybraného zlínského bytu si tak přebral o hodně později, než původně předpokládal. „Teprve ve středu jsem si převezl z Nitry poslední krabice s mými věcmi," usmál se Stavjaňa.

Na odpočinek však ani teď nemá čas, už v pondělí zahájí se Zlínem suchou přípravu. „Vítám, že mým asistentem bude Martin Hamrlík, který je doslova blázen do hokeje," těší se na spolupráci. Mužstvo, které uplynulé dvě sezony vypadlo v extraligovém předkole, chce posunout o kousek dál. „Základním cílem bude pochopitelně zase postup do play off," má jasno.

Stavjaňovi přibyla do kádru druhá posila. Vedle obránce Buchty bude barvy Beranů po čtyřech letech znovu hájit útočník Köhler, jenž naposledy působil v mistrovské Kometě.

Reklama

Související témata: