Hlavní obsah

Nečekané! Vladimír Růžička jde do Sparty. Slavný klub hlásí čtyři posily do útoku

Aktualizováno

Nečekané se stalo skutkem. Po nepovedené sezoně hlásí hokejová Sparta čtyři posily do ofenzivy. Z Chomutova přichází zkušený Vladimír Růžička, z Plzně David Stach, ze Slovanu Bratislava slovenský reprezentant Matúš Sukel a z prvoligového Prostějova se do mateřského klubu vrací David Dvořáček.

Foto: HC Sparta

Vladimír Růžička je novou posilou hokejové Sparty.

Článek

Nejvýraznější posilou by měl být třicetiletý Růžička, který v extralize odehrál 605 zápasů a v dresu Slavie získal v roce 2008 mistrovský titul. "Obrovsky mě potěšilo, že zrovna mě Sparta oslovila. Hned to byla varianta číslo jedna. Sparta je jedním z nejtradičnějších klubů v extralize i celé Evropě. Vím, že to nebudu mít ve Spartě ze začátku lehké, chci ale fanouškům dokázat, že za Spartu mohu hrát a bojovat," uvedl Růžička na klubovém webu.

Sportovní manažer Michal Broš věří, že se Růžička stane jedním z klíčových hráčů týmu. "Je to zkušený centr, který v extralize odehrál už dost zápasů na to, aby se od něj mohl očekávat výrazný podíl na zlepšení našeho celkového, nejen ofenzivního projevu," řekl Broš.

O tři roky mladší Stach má za sebou tři kompletní sezony v extralize v plzeňském dresu, teď se chce prosadit ve Spartě. "Po Růžovi je to další kreativní útočník, který dokáže pomoci vytvořit spoluhráčům dostatek příležitostí. Má opravdu spoustu kreativních ofenzivních nápadů," uvedl Broš. Stach je také rekordmanem první ligy, v sezoně 2015/16 nasbíral v dresu Kladna 91 kanadských bodů.

Třiadvacetiletý Sukel patří mezi slovenské talenty, loni se představil na olympijských hrách a i nyní je v kádru reprezentace před domácím mistrovství světa. "Je stále mladý a nesmírně pracovitý. Vedle toho mu ale nechybí šikovnost a má velký potenciál stát se dalším důležitým kouskem skládačky našeho mladého týmu," věří Broš.

Foto: Jan Beneš, www.hcsparta.cz

Sportovní manažer hokejové Sparty Michal Broš.

Šestadvacetiletý Dvořáček je odchovanec Sparty, za Pražany hrál ale extraligu stabilně jen v sezoně 2014/15. Jinak působil v první lize. V Prostějově v posledním ročníku nasbíral včetně play off 40 bodů v 56 zápasech.

"Dlouhodobě patřil mezi nejlepší hráče druhé nejvyšší soutěže. Neschází mu pracovitost, zároveň má už dost zkušeností a sparťanské srdce. Rozhodli jsme se mu dát šanci dokázat, že se může stát stabilním členem sestavy Sparty, za kterou v minulosti za všech okolností přijel vypustit duši," řekl Broš.

Změny hlásí i Indiáni

Novými posilami hokejistů Plzně se stali brankář Jaroslav Pavelka z Hradce Králové, obránci Vojtěch Budík z Pardubic a Bohumil Jank z Chomutova a útočníci Luboš Rob ze Vsetína a Roman Vlach z Třince. Klub o tom informoval v tiskové zprávě.

S týmem Indiánů se naopak loučí vedle Ondřeje Kratěny (konec kariéry) a Jana Kováře, který avizoval opětovný odchod na zahraniční angažmá, další útočníci Denis Kindl, Václav Nedorost, Miroslav Preisinger a David Stach, obránci Conor Allen, Jakub Kindl a David Kvasnička i gólman Dmitrij Milčakov.

Místo Bělorusa Milčakova bude tvořit brankářský tandem s Dominikem Frodlem pětadvacetiletý Pavelka, který za Hradec Králové odchytal v extralize za pět sezon 50 utkání s průměrem 2,23 obdržené branky na zápas, s úspěšností zákroků 91,60 procenta a pětkrát udržel čisté konto. S Plzní uzavřel roční kontrakt s opcí na další sezonu.

"Jedná se o kvalitního gólmana a jsme přesvědčeni, že Jarda společně s Dominikem Frodlem vytvoří velice dobrou gólmanskou dvojici. Frodlík v uplynulé sezoně ukázal svůj obrovský potenciál a doufám, že se ještě bude zlepšovat," řekl sportovní manažer Plzně Tomáš Vlasák.

Foto: Milan Podpera, www.hcskoda.cz

Tomáš Vlasák na střídačce hokejistů Plzně.

Frodl se stal jedničkou po příchodu ze Slavie poté, co odešel po jedné sezoně na západě Čech gólman Miroslav Svoboda, který se loni upsal Nashvillu. "Dominik zatím zaječí úmysly nemá, což je podle nás rozhodně dobře, protože napřed ještě musí potvrdit výkony z letoška. Věříme, že mu Jarda bude šlapat na paty, a finální rozhodnutí o dělení porcí zápasů pak bude jako vždy záležet na (trenérovi brankářů) Rudovi Pejcharovi," dodal Vlasák.

Šestadvacetiletý Jank hrál v uplynulé sezoně za Chomutov a v extralize má na kontě i za České Budějovice, Hradec Králové a Třinec 301 utkání a 50 bodů za 19 gólů a 31 přihrávek. Plzni se upsal na rok.

"Splňuje naše požadavky na obránce, který umí přitvrdit. Je to hráč, který už nasbíral určité zkušenosti, ze kterých u nás může těžit. Umí být přímočarý, je pevný v obraně, ale umí i zaútočit, správným způsobem podpořit útok," uvedl Vlasák.

O pět let mladší Budík se loni po tříletém působení v zámořské juniorské WHL v celku Prince Albert vrátil do Pardubic. V dresu Dynama ve 40 duelech extraligy včetně play out zaznamenal gól a tři asistence. V baráži o udržení v extralize přidal ze sedmi duelů tři přihrávky.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Chomutovští hokejisté Adam Raška, Brett Flemming a Bohumil Jank se radují z gólu.

"Po odchodu Davida Kvasničky jsme do obrany hledali mladého kluka podobného typu. Vojta má opravdu velký potenciál, který zatím nenaplnil. Chceme mu dát velký prostor, protože věříme, že z něho může vyrůst velice kvalitní bek, který extraligu může za rok, za dva kvalitativně přeskočit. Věříme, že se u nás jeho potenciál rozvine naplno," řekl Vlasák. Budík uzavřel roční kontrakt s opcí na další sezonu.

Čtyřiadvacetiletý Luboš Rob mladší je synem bývalého útočníka Českých Budějovic, Vsetína či Sparty Luboše Roba a vnukem trojnásobného vítěze Stanleyova poháru Jaroslava Pouzara. V extralize má zatím na kontě jediný start za České Budějovice.

V uplynulé sezoně byl v dresu Vsetína s 65 body z 56 zápasů nejproduktivnějším hráčem základní části první hokejové ligy a s 39 brankami se stal i nejlepším střelcem. V play off přidal ve 12 duelech čtyři góly a tři asistence. S Plzní uzavřel roční smlouvu.

"Jedná se o podobnou situaci jako před časem u Davida Stacha. Nastal čas, kdy by se Luboš měl posunout dál a dostat prostor v extralize. Sledovali jsme ho celou minulou sezonu, kterou měl parádní. Měl skvělá čísla, především, co se týče gólů. Jeho přednostmi jsou výběr místa, hra v přesilovce a střela," uvedl Vlasák.

Devětadvacetiletý Vlach je syn bývalého reprezentanta Rostislava Vlacha. Uplynulý ročník začal v Třinci, ale na začátku října odešel na hostování do Karlových Varů. Bývalý hráč Zlína, Liberce a Olomouce v nejvyšší soutěži sehrál už 606 utkání a nasbíral 240 bodů za 115 gólů a 125 přihrávek. S Plzní uzavřel roční kontrakt.

"Romana jsme chtěli přivést i proto, že jako centr je šikovný jak ve hře dopředu, tak dozadu. Dokáže dobře vypomoct v obranné činnosti, ale dá se zapracovat i do přesilovky," dodal Vlasák, který také jedná o prodloužení smluv s obráncem Nickem Jonesem a útočníkem Jaroslavem Kracíkem.

Hradec pustil kapitána

Hokejisty extraligového Hradce Králové posílí brankář Štěpán Lukeš a útočníci Aleš Jergl, Jordann Perret a Adam Kubík. Východočeši zároveň potvrdili, že v klubu končí kapitán Dominik Graňák, další klíčový člen defenzivy Petr Zámorský má naopak i nadále platnou smlouvu.

Mountfield pro příští sezonu mění kompletní složení brankářské dvojice. Již v minulých dnech klub oznámil angažování Marka Mazance, který se vrací ze zámoří. Teď přichází z Chomutova i třiadvacetiletý Lukeš, který v aktuální sezoně působil i v první lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Mazanec během tréninku hokejové reprezentace.

"Štěpán u nás podepsal jednoletou smlouvu s možností klubu uplatnit na něj opční právo. Uvidíme, jak bude naše spolupráce vypadat, v případě spokojenosti je možnost jejího prodloužení na delší období," uvedl generální manažer Aleš Kmoníček.

Trojice hráčů přichází do útoku. Z Pardubic se do Hradce Králové přesune Perret, z Olomouce po nejlepší sezoně v kariéře Jergl a z prvoligového Kladna Kubík.

"Jordann přichází především na přání trenérů, kteří v něm vidí přesně parametry hráče do herního stylu, který chceme také v příští sezoně praktikovat," řekl Kmoníček o čtyřiadvacetiletém francouzském útočníkovi, jenž podepsal roční smlouvu s opcí.

Pětadvacetiletý Jergl uzavřel víceletý kontrakt a i v jeho případě hlavní trenér Tomáš Martinec věří, že mu bude sedět bruslivý herní styl, který chce Mountfield i nadále praktikovat. "Jedná se o relativně mladého útočníka, který letos zazářil v olomouckém dresu. Slibujeme si od něj, že by mohl být produktivním hráčem. Své místo v sestavě si musí najít, ale víme, že v něm potenciál je," uvedl Kmoníček.

Dvacetiletý Kubík se podílel na postupu Kladna do extraligy, teď se pokusí prosadit v kádru Hradce Králové. "Jde o mladého hráče, který má potenciál a mohl by to být příslib do budoucna. Svoje místo v útoku, kde bude konkurence poměrně velká, si ale musí vybojovat," řekl Kmoníček.

Foto: Sport.cz

Obránce Dominik Graňák končí v Mountfieldu HK.

Na seznamu hráčů, kteří v týmu nebudou pokračovat, jsou vedle Graňáka a brankářů Brandona Maxwella a Jaroslava Pavelky i také útočníci Juraj Bezúch, Roman Kukumberg a Lucas Lessio.

Podle Kmoníčka, který by měl v klubu v pozici generálního manažera pokračovat do roku 2023, ještě není výčet nových tváří konečný. "Trenéři mají zájem o posílení obranných řad a je nám jasné, že potřebujeme rozdílového hráče do útoku. V tuto chvíli však žádný takový na trhu není. Pokud se nějaký objeví, určitě o tom budeme jednat. Bude ale záležet také na finančních možnostech klubu," uvedl Kmoníček.

Kapitán Trávníček i Hanzl zůstávají v Litvínově

Útočníci Michal Trávníček a Martin Hanzl budou i nadále hrát za extraligový Litvínov. Oba podepsali s klubem nové dvouleté smlouvy.

"Michal už má nějaké roky, ale pořád podává skvělé výkony. Myslím si, že i tuto sezonu, která se sice týmu nepodařila, měl velice slušnou. Zasloužil si, abychom s ním podepsali smlouvu ne na rok, ale na dva, aby měl nějakou jistotu. Svými výkony si o ni rozhodně řekl. O přístupu k hokeji se vedle něj mohou učit mladí hráči," uvedl šéf klubu a trenér Jiří Šlégr na adresu dlouholetého litvínovského kapitána.

Devětatřicetiletý Trávníček odehrál v extralize již 1012 zápasů, ve kterých nasbíral 334 bodů za 141 branek a 193 asistencí. Až na krátké intermezzo v dresu Zlína v sezoně 2005/06 hrál vždy za Litvínov, v jehož dresu před čtyřmi lety získal i mistrovský titul.

V klubu končí útočník David Tůma, který se s vedením dohodl na rozvázání smlouvy, brankář Michael Petrásek a obránci Marek Trončinský, Ladislav Romančík a Roman Graborenko.

"Do kádru přivedeme minimálně dva obránce, už máme předběžnou dohodu," uvedl Šlégr. Jednat bude i s Karlem Kubátem, jenž od října hostoval ve Vladivostoku, ale s Litvínovem má stále platnou smlouvu. "Pořád mu v ní zůstala klauzule, že může odejít do zahraničí. Pokusím se s ním domluvit, aby nám dal co nejrychleji vědět, jak vidí svou budoucnost. Rádi bychom ho udrželi, ale už nechceme, aby se nám stalo, že nám v září zase odejde," řekl Šlégr. Jasno chce mít do doby, než mužstvo zahájí přípravu na ledě.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice