Hlavní obsah

Být Hokejista sezony je super, ale hnacím motorem je titul, říká Gulaš

Praha

Plzeňský útočník Milan Gulaš navázal na loňský triumf v anketě Hokejista sezony. Zatímco loni v Praze si odnášel dvě individuální ocenění, v Brně v neděli musel na pódium dokonce čtyřikrát. I když si všech cen moc váží, za rok místo završení vítězného hattricku v hlavní kategorii by raději přebral cenu, kterou si odnesli hokejisté Třince - pro nejlepší tým play off. Plzeň se musela stejně jako před rokem spokojit s bronzem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Gulaš z Plzně.

Článek

"Je samozřejmě krásné získat tohle ocenění. A já si ho moc vážím. Za rok bych se ale úplně klidně spokojil s tou jednou cenou na konci, jak tady stáli na pódiu Třinečtí," řekl Gulaš v rozhovoru s novináři. "Tohle je pro mě hnací motor. Titul je snad jediná věc, která mi v hokeji chybí a kterou jsem nezažil. Už jsem byl párkrát blízko, ve Švédsku jsme hráli ve finále a taky jsme vypadli," připomněl Gulaš rok 2014.

Ve 33 letech na sobě čím dál silněji pociťuje, jak hokejový život běží ohromně rychle. "Když si vzpomenu, jak jsem před lety začínal v extralize... Uteklo to vážně rychle. Těch šancí na to získat titul taky nebylo tolik. Jsou hráči, kteří to sbírají jak na běžícím pásu a pak jsou tací, kterým se to nepodaří. Věřím, že k nim patřit nebudu. Tohle je opravdu věc, kterou teď chci v hokeji dokázat ze všeho nejvíc. A doufám, že se mi to jednou splní. Věřím, že ten moment na mě čeká," řekl Gulaš.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hokejistou sezony se stal opět po roce Milan Gulaš (vpravo) z Plzně.

S přibývajícím věkem dává zapravdu starším hráčům, kteří mnohdy zdůrazňují, že úspěchy nepřichází automaticky. "Když jsem začínal hrát v Budějovicích, tak jsme rok co rok hráli semifinále extraligy. A mně vůbec nedocházelo, co to vlastně je. Člověk se furt učí a sbírá zkušenosti. S věkem se dostáváte do určité pozice v klubu, a když jste pak v roli kapitána, máte zodpovědnost úplně za jiné věci. Za chod klubu, aby byl úspěšný, za fanoušky, za všechny kolem. Ohromně si přeju, abychom na titul dosáhli. A doufám, že to jednou opravdu přijde," zasnil se Gulaš.

Vyhovuje mu, že po sezonách strávených v KHL a ve Švédsku může během letní přípravy trénovat individuálně. "Připojuji se k mančaftu většinou až kolem 25. července, za ty roky jsem poznal a pochopil, co moje tělo potřebuje, aby se připravilo na celou sezonu. Prozrazovat to nebudu, o co jde, není to nic extra, ale funguje to, tak proč v tom nepokračovat."

Při výkonech, které předvádí, mohou jeho nadřízení sotva něco namítat. "Byl jsem pět a půl roku venku, připravoval jsem se sám. Tomáš Vlasák a Martin Straka jsou zkušení hráči, kteří si dělali letní přípravu taky sami, takže ví, co v létě dělám a nedělám. V tom problém není. Mně to takhle absolutně vyhovuje. Jsou věci, které dělat nemůžu. V týmu některé věci musíte dělat a už by to potom nedělalo dobrotu pro tělo. Tahle cesta je úplně ideální," pochvaloval si Gulaš.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Střelec Milan Gulaš z Plzně se raduje z gólu proti Třinci.

Hodně mu na ledě pomáhá vnitřní klid. "U mě to dělá hrozně moc. Jakmile se cítím špatně vnitřně, tak se to odráží i na sportovních výkonech. Pro mě je ten klid v rodině, taková ta pohoda, aby byli všichni zdraví a spokojení, asi úplně nejvíc. Když to všechno funguje, je to parádní. A tahle pohoda je cítit i v klubu. Plzeň jsem poznal před šesti lety a právě proto jsem se tam vracel, protože jsem věděl, jak to tam funguje a jací lidí to tam vedou. Jsem za to hrozně rád, že to tam takhle pokračuje," řekl Gulaš.

Povedené období kariéry si náležitě vychutnává. "Když to vezmu z hokejového hlediska, tak jsem si tu sezonu opravdu moc užíval a hokej mě moc bavil. Rodinný život musí jít někdy trochu stranou, když je sezona v plném proudu, třeba při play off. O to víc se pak na ty momenty s rodinou těším," uvedl Gulaš.

Zdravotní potíže ho opětovně vyřadily ze hry o MS na Slovensku. Bere to ale s nadhledem. "Samozřejmě i pro mě byla vždy největším lákadlem reprezentace, ale když to řeknu na rovinu - hokej už pro mě neznamená tolik, co pro mě znamená moje rodina. Mám rodinu na prvním místě a teď jí chci dát zase to, co mi oni dávají těch devět měsíců v sezoně. Chci jim to vrátit," plánoval Gulaš.

Šampionát bude sledovat alespoň v televizi. "Těším se na to. Máme kvalitní mančaft, porazili jsem Švédy, kteří jsou pasovaní na favorita celého šampionátu, tak uvidíme," řekl Gulaš.

Reklama

Související témata:
  Pardubice - Třinec dnes 18 : 00
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec