Hlavní obsah

Švédsku dal přednost před KHL. Chci se hokejově rozvíjet, říká Will

Liberec

Báječná sezona v Liberci vynesla gólmanovi Romanu Willovi smlouvu se švédským celkem Rögle BK, s nímž podepsal jednoletou smlouvu. „Hrozně se na to těším, myslím, že je to správný krok,“ tvrdí nejlepší gólman extraligy za uplynulý ročník.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Roman Will ještě v dresu Liberce.

Článek

Proč jde o správný krok?

Švédský hokej považuji za jeden z nejlepších v Evropě, ne-li vůbec nejlepší. Profesionalismus a všechno okolo je tam na obrovsky vysoké úrovni. Liberec samozřejmě beru jako top organizaci v Česku, a možná i Evropě, ale hokej ve Švédsku je podle mě ještě o kousek dál než tady.

Rögle BK však letos vypadl hned v prvním kole play off, vloni skončil jedenáctý, předtím dokonce předposlední. Neměl jste na víc?

Takhle to určitě neberu. Zaujal mě zájem, který měli. Po telefonátech s jejich generálním manažerem jsem pochopil, že letos skládají tým, který by měl být hodně vysoko. Chci vyhrávat, nechci hrát dole. Manažer i trenér brankářů mi řekli, že by měl být tým hodně silný. Těším se a věřím, že budeme hrát dobrý hokej.

Berou vás jako jedničku?

Pozice jedničky a dvojky, to je hrozně ošemetná záležitost, nikdo přeci nemá nikdy nic jistého.

Měl jste po skvělé sezoně i jiné nabídky?

Řešil jsem ještě nabídku z Ruska, ale mojí prioritou bylo se hokejově rozvíjet.

Takže jste Švédsko upřednostnil před KHL?

Ano.

V květnu vám bude 27 let, cítil jste, že je po třech úspěšných sezonách v Liberci nejvyšší čas zkusit zahraničí?

Asi celkově jsem cítil, že je na čase udělat další krůček. Nejsem typ, který by chtěl žít v komfortní zóně. Samozřejmě bylo těžké se rozhodnout, protože v Liberci to milujeme a jsme tady šťastní, ale cítím, že by bylo dobré se zase posunout dál. A tím v žádném případě nechci říci, že mi Liberec už nemá co dát. Bylo však na čase něco zkusit.

Filip Pešán to také označil za logický krok ve vaší kariéře.

Hodně jsem to s ním a trenérem gólmanů Martinem Láskou probíral. A i když v jejich zájmu asi bylo, abych zůstal, vyjádřili mi podporu a řekli, že je to správné. Takže jsem měl trochu klidnější rozhodování.

Vrátíte se ještě někdy k Tygrům?

Jak jsem se bavil s Filipem, tak jsem mu říkal, že mým snem je chytat v zahraničí a pak se vrátit a chytat v Liberci. Přeju si to, abych já i Bílí tygři byli úspěšní a až bude správný čas, aby se naše cesty zase sešly. Rozhodně to ovšem není tak, že si chci zkusit rok a vrátit se.

Reklama

Související témata: