Hlavní obsah

Pardubice - Liberec 3:2Pardubice zdolaly vicemistra, výhru zařídil dvougólový Tybor

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Kloz 1 : 0
13. Birner 1 : 1
39. Tybor 2 : 1
40. Tybor 3 : 1
50. Birner 3 : 2
Záznam online reportáže

Souboj prvního a posledního týmu extraligové tabulky měl překvapivého vítěze. Pardubice udolaly v 9. kole Liberec zejména díky dvěma brankám slovenského útočníka Radoslava Tybora a také skvělému výkonu brankáře Ondřeje Kacetla, který pochytal řadu šancí Bílých Tygrů. Dynamo vyhrálo na domácím ledě podruhé za sebou a odlepilo se ode dna tabulky. Liberec naopak přišel o první místo, na kterém ho vystřídal Třinec.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Radoslav Tybor z Pardubic (uprostřed) oslavuje gól se svými spoluhráči - ilustrační foto.

Článek

Kolem pardubického klubu bylo v týdnu rušno. Vedení Dynama potvrdilo ve funkci hlavního trenéra Radka Bělohlava, přesto na vlastní žádost skončil kapitán Tomáš Rolinek, který měl spory především s předchozím koučem Lubinou. Liberecké střídačce při zdravotních obtížích Patrika Augusty šéfoval Jiří Kudrna. K ruce měl trenéra Benátek nad Jizerou Valdemara Jiruše.

Fanoušci Pardubic ještě před začátkem zápasu několikrát vyvolávali Rolinkovo jméno, ale na ledě to vypadalo, že hráče Dynama události posledních dní nijak nezasáhly. S favoritem hráli vyrovnanou partii a v sedmé minutě je s koncem přesilovky poslal do vedení Kloz, který se trefil nad Schwarzovo rameno.

Liberec poté zapnul a v permanenci byl především Kacetl, který likvidoval jednu šanci za druhou. Dvakrát to po výjezdu z roku zkoušel Jelínek, neuspěl ale ani osamocený Hudáček. Pardubický gólman kapituloval až ve 13. minutě, kdy se po úniku trefil Birner. Bílí Tygři poté měli i další slibné možnosti, jenže Bulíř pálil pouze do Kacetla a Filippi v přesilovce minul odkrytou část branky.

Svižný zápas plný pohledných momentů pokračoval i ve druhé třetině. Dynamo zahrozilo šancí Matýse a pak se hlavní dění smrsklo na souboje libereckých útočníků s Kacetlem. Postupně na něm ve stoprocentních šancích ztroskotali Hudáček, Zachar a Lenc. Zákonitě tak přišel trest. V závěru druhé části Dynamo využilo dvě přesilovky během 74 vteřin. Radoslav Tybor nejprve dorazil kotouč do sítě z předbrankového prostoru a na 3:1 zvýšil tečí Kousalovy nabídky.

Slovenský útočník mohl ve 45. minutě dokonat hattrick, ale při přečíslení dvou proti jednomu mu kotouč přeskočil hokejku. Liberec tak zůstával na dostřel a jejich naděje na bodový zisk ještě zvýšil v 50. minutě gólem nehlídaný Birner. Bílí Tygři měli od té chvíle soustavný tlak, ale bez velkých šancí, naopak svůj třetí gól mohl znovu přidat Tybor. Liberec kýženou vyrovnávací branku nevstřelil ani při zkrácené přesilovce, kterou posílil odvoláním brankáře.

9. kolo hokejové extraligy:
HC Dynamo Pardubice - Bílí Tygři Liberec 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 7. J. Kloz (Kusý, Poulíček), 39. Tybor (R. Kousal, Hovorka), 40. Tybor (R. Kousal, J. Kolář) - 13. Birner (L. Hudáček, Hanousek), 50. Birner (Bulíř). Rozhodčí: Horák, Hradil - Kis, Lučan. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. Diváci: 7253.
Pardubice: Kacetl - Holland, Eklund, Ivan, J. Kolář, J. Zdráhal, J. Mikuš, Piché - Tybor, R. Kousal, Mandát - Hovorka, Blümel, M. Látal - Poulíček, J. Kloz, Kusý - O. Matýs, Pochobradský, Machala. Trenéři: Bělohlav, Janecký a Čáslava.
Liberec: Schwarz - Šmíd, Hanousek, Derner, Havlín, Kotvan, Graborenko, Knot - Birner, Bulíř, L. Hudáček - Marosz, Filippi, Lenc - L. Krenželok, P. Jelínek, Ordoš - J. Vlach, A. Musil, Zachar. Trenéři: Jiří Kudrna a Jiruš.

Reklama