Hlavní obsah

Tisícovka v Třinci? Moc bych chtěl, ale asi to není reálné, říká devítistovkař Polanský

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Taková klubová věrnost se už nevidí. Útočník Třince Jiří Polanský v úterní dohrávce 15. kola proti Kometě Brno načal už desátou stovku extraligových utkání v dresu Třince, v jehož dresu ochutnal extraligu poprvé v sezoně 2000/2001. Od té doby v dresu s drakem na prsou odehrál 901 zápasů. Vévodí klubovým statistikám (223 gólů a 327 asistencí) a pokud nastoupí dnes v předehrávce 20. kola proti Vítkovicím (18 hodin) odehraje v nejvyšší české soutěži už 934. utkání (k 32 zápasům nastoupil v dresu Havířova - pozn.red.).

Foto: David Taneček, ČTK

Vyhlášený třinecký kanonýr Jiří Polanský v souboji s brankářem Hradce Králové Markem Mazancem.

Článek

Více jak 900 utkání v jednom dresu se už moc nevidí. Jak tuhle porci vnímáte?

Když se to číslo blížilo, tak mi to kluci v kabině připomínali. Věděli, že to budeme slavit zhruba ve stejný čas s Martinem Adamským (třinecké Polanského hokejové „dvojče" odehrálo v neděli v Hradci Králové devítisté utkání v extralize - pozn. aut.). Jsem moc rád za to číslo a že jsem ho mohl dosáhnout v Třinci, který mi toho hodně dal nejen po hokejové stránce.

Proti Brnu, kde jste se narodil, jste načal další stovku. Co to pro vás znamená?

Máme pokladníka (Erik Hrňa - pozn. aut.), který vypisuje vždy nějakou speciální odměnu. S Martinem Adamským přispějeme rádi, dneska se kluci poradovali.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Fanoušci Třince vyvěsili transparent, na kterém ukázali, že Jiří Polanský (č. 23) a Martin Adamský (č. 83) odehráli v extralize každý 900 zápasů. Polanský všechny za Třinec a Adamský za Třinec a Plzeň.

Troufnete si na tisíc zápasů v Třinci?

Moc bych to chtěl a byl bych velmi šťastný. Ale Třinec měl vždy tak našlapaný tým, že by to v té konkurenci byl zázrak. Takže to asi mezi těmi mladými není úplně reálné. Vím, že to dokázali snad jen tři hráči v extralize. Leška ve Zlíně, Trávníček v Litvínově a Kadlec na Slavii. Mám to do kluků na talíři každý druhý den, statisticky to mám zmáknuté, ale nevím nevím.

Může hrát roli i to, že jste do extraligy naskočil naplno až v jednadvaceti letech?

Taky, ale na druhou stranu jsem neměl nějaké zranění, které by mě vyřadilo na dlouho ze hry. Měl jsme štěstí na skvělé spoluhráče, vždy to byli velice inteligentní hráči, kteří mě naučili, jak hrát dlouho, jak se starat o tělo, aby fungovalo i v pozdějším věku. Hokej se za tu dobu děsně změnil. Kdysi byl hokejista po třicítce starý, nyní třicetiletého hráče kluby berou s tím, že ještě může u nich udělat krásnou kariéru a ukázat divákům super věci.

Kdo byl tím mentorem, který vás učil, jak se starat o tělo a kariéru?

V Třinci samozřejmě Honza Peterek. Chováním v kabině i na ledě ukazoval ostatním, kteří to chtěli vidět a měli otevřené oči, co je správné a co ne. A že je dobré se vyvarovat těch špatných věcí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Třince se radují z gólu.

Jaký nejlepší poznatek jste odkoukal?

To nejde tak říct. Stačilo s ním být v kabině a dívat se na něj. Vždy jsem tíhnul k tomu, abych sledoval centry, třeba Radka Bonka, i když ten mi byl svým silovým pojetím hry dost vzdálený. Honza Peterek mi byl bližší, protože vždy vše řešil tak, jak jsem to chtěl dělat i já. Mohl jsem něm oči nechat. Teď, když se bavíme Michalem Kovařčíkem, nebo s mladšími kluky, tak vím, že oni zase sledují Martina Adamského.

Jste tím mentorem nyní vy pro mladší kluky?

Jsou na začátku kariéry a mohou dokázat velké věci a oni to vědí. Moc jim to přeji, protože někteří neměli pozici v Třinci lehkou, protože je to opravdu našlapaný tým. Přijdou i zápasy, kdy dáte hodně gólů, kdy budete i lepší, ale ten začátek ten vzestup si pamatujete do konce života.

Reklama

Související témata:
  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice