Hlavní obsah

Pardubice chtějí zaútočit na titul a hrát o Ligu mistrů

PARDUBICE

Hokejisté Pardubic chtějí v nadcházející extraligové sezóně bojovat o titul. Úřadující vicemistr by si rád také zajistit účast v nově vzniklé Lize mistrů, kam se dostanou dva čeští zástupci. Moeller má však v úvodu soutěže komplikovanou situaci, protože při rekonstrukci ČEZ Arény odehraje úvodních 11 zápasů extraligy venku. V prosinci se tým představí na prestižním Spenglerově poháru.

Článek

"Každý má za cíl zlato i já chtěl bych chtěl triumf v české extralize okusit. Ale dáváme si postupné cíle jako loni," řekl na tiskové konferenci trenér Moelleru Miloš Říha. "V loňské sezóně hrály kromě jednoho mužstva všechny o play-off, šest mužstev si brousilo drápky na titul. Roli favorita přijímáme, chceme ale jít cestou postupné práce."

Pardubičtí si museli překládat zápasy nejen kvůli rekonstrukci stadionu, ale i kvůli účasti na prestižním Spenglerově poháru v Davosu na konci prosince. "Je to při našem zhuštěném programu zásah, ale chceme na náročném turnaji uspět," doplnil Říha, který chce mít v té době klid díky dobrému postavení v domácí soutěži. "Chceme zachytit začátek, v prostředku se pak vyrovnat s tím, že je v Pardubicích mistrovství světa dvacítek a my máme Spengler Cup. Proto chceme zaútočit na nejlepší umístění v základní části a play-off pak ukáže."

Chtějí do Ligy mistrů

Zatím netuší, co úvodní série utkání na ledě soupeřů přinese. "Musíme se s tím vyrovnat. Bude to náročné, protože extraliga byla v minulé sezóně hodně vyrovnaná a na začátku budou mít všichni dost síly. Připravujeme se na to, ale je to úplně nová situace a nevíme, jestli to bude výhoda, nebo nevýhoda," uvedl.

Turnaj v Davosu bude důležitým mezinárodním testem a Pardubice by nechtěly chybět na začátku sezóny 2008/09 při premiéře plánované Ligy mistrů. "Je to motivace pro klub, hráče i trenéra. Jde o mezinárodní scénu, bude se tvořit něco nového, i když to nebude asi tak velké jako ve fotbale. Bylo by skvělé jezdit po stadionech, kde bude třeba patnáct tisíc diváků," prohlásil pardubický trenér.

Posílili defenzívu

Kádr čerstvého vítěze letního Tipsport Cupu neprošel výraznými změnami a spíše posílil. Reprezentační bek Petr Čáslava odešel do Čerepovce, do kádru nováčka extraligy z Ústí nad Labem zamířili Jan Čaloun, František Mrázek a také navrátilec z hostování v Českých Budějovicích Martin Vágner, bek Jaroslav Koma odešel na hostování do Litvínova.

Posilami defenzivy jsou Martin Richter, který se vrátil po ročním působení na farmě New Yorku Rangers v Hartfordu, a na hostování z Českých Budějovic Marek Posmyk. Do útoku přišel slovenský útočník Radovan Somík z Čerepovce a z hostování ve Znojmě se vrátil Michal Tvrdík. "Je důležité, že jsme posílili defenzivu. Kádr navíc kromě Čáslavy, Čalouna, Mrázka zůstal pohromadě," dodal Říha.

Na začátku bez Lašáka

V úvodu bude ale chybět po problémech s kolenem brankářská jednička Ján Lašák, který by se měl do přípravy na ledě zapojit po dvou týdnech. "Plánujeme, že se budou v brance střídat Hylák s Koutským. Budeme je točit podle soupeře a momentální situace," podotkl pardubický kouč. Dlouhodobě je mimo hru útočník Jan Kolář, naopak v pátek v generálce proti Třebíči by se měl vrátit do sestavy centr Peter Pucher.

Rekonstrukce pardubické haly bude dokončena na začátku října a Moeller se v ní představí poprvé až 16. října v předehrávce 34. kola proti Zlínu. "Kapacita haly bude minimálně 10 194 míst a máme našlápnuto na sedm tisíc prodaných permanentek," naznačil generální manažer Zbyněk Kusý, že o hokej bude v Pardubicích opět velký zájem.

Fanoušci podporovali svůj klub i v přípravě v azylu v Chrudimi, kde také v pondělí Moeller splnil první cíl sezóny a získal obnovený letní Tipsport Cup. Ze 14 utkání Východočeši osm vyhráli, dvě skončily remízou a čtyřikrát prohráli. "Měli jsme v přípravě širší kádr, protože nás čeká opět dlouhá a náročná sezóna. Budeme hráče pouštět do prvoligových týmů Hradce i Vrchlabí," dodal Říha.

Reklama

Související témata: