Hlavní obsah

Liberec chce minimálně do semifinále, sní však o titulu

LIBEREC

Hokejisté Liberce vstupují do své šesté extraligové sezony opět s ambiciózními cíli. Vítěz základní části nejvyšší soutěže z uplynulých dvou ročníků chce opět hrát na špici soutěže a především uspět v play off. Za minimální cíl si Bílí Tygři vytyčili postup mezi nejlepší čtyři, ale sní o premiérovém titulu. Pod novým trenérem Dušanem Gregorem budou chtít obhájci bronzu předvádět agresivnější styl, který byl jim měl otevřít cestu za úspěchem v play off.

Článek

"Chceme se opět prezentovat jako ambiciózní klub. Play off je pro nás povinností a chceme minimálně do semifinále. Tým neoslabil a finančně je zajištěný jako v minulých letech," řekl na pondělní tiskové konferenci generální manažer Bílých Tygrů Ctibor Jech s tím, že rozpočet se pohybuje okolo sta miliónů korun. "Titul je nejvyšší, čeho můžeme dosáhnout, ale play off je nesmírně těžké. Chceme zkusit hrát agresivní styl, abychom neměli problémy."

Vedle změny na trenérském postu, kde se rozhodl skončit současný asistent trenéra české reprezentace Josef Paleček a nahradil ho Gregor, nastala i obměna kádru. V útoku odešli Slováci Ĺubomír Vaic do Sparty a Andrej Podkonický do Viťazu Čechov, obránce Jakub Čutta zamířil do Nižněkamsku. Smlouva nebyla obnovena Janu Tomajkovi, jenž odešel do prvoligové Olomouce.

Do ofenzivy klub získal Pavla Kašpaříka ze Zlína s Václavem Nedorostem z Českých Budějovic. Obranu vyztužila posila z finského Lahti Jiří Hunkes, na pozici brankářské dvojky získal Liberec Michala Fikrta. Ze zámoří se vrátil útočník Lukáš Vantuch, jenž působil v juniorské WHL v týmu Lethbridge Hurricanes.

Gregor: Věřím, že Hnilička bude ve čtvrtek hrát

Ve stejné soutěži hrál za Prince George slovenský útočník Richard Rapáč, jenž čerstvě podepsal v Liberci dvouletou smlouvu. Spolu s bekem Martinem Rýglem a forvardem Ctiborem Jechem bude v úvodu ročníku na střídavý start v prvoligovém Vrchlabí. S nováčkem druhé nejvyšší soutěže klub spolupracuje, v jeho týmu mají pravidelně hrát nadějní hokejisté z libereckého kádru.

Gregor v současné době stále nemůže počítat se zraněnými útočníky Václavem Pletkou, Petrem Šachlem i Vantuchem. "Malý problém je i s Milanem Hniličkou, ale věřím, že se ve čtvrtek proti Ústí objeví na ledě," prohlásil Gregor před domácím vstupem do extraligy na adresu reprezentačního brankáře.

Potíže v přípravě měli po předešlých zraněních Valdemar Jiruš a Jiří Moravec, proto si nechává Gregor v kádru devět beků. "I kvůli potížím v přípravě chceme nechat měsíc vykrystalizovat složení obrany a pak bychom rádi jednoho obránce pustili do konce ledna na hostování do jiného extraligového klubu," uvedl. Klub se nebrání dalšímu posilování v průběhu sezóny a sleduje také situaci v ruské superlize či v NHL, odkud by mohly přijít případné posily.

Prodány jsou již tři tisíce pernamentek

Gregor, bývalý trenér slovenské reprezentační dvacítky, Skalice, Trenčína, Košic či Žiliny, by rád šel v české extralize ve stopách krajana Ernesta Bokroše, který dovedl k titulu Zlín. "Člověk musí věřit. Uděláme pro to všechno a z týmu je také cítit hlad po úspěchu," připojil pětačtyřicetiletý kouč. "Česká extraliga je o něco vpředu před slovenskou a je pro mě obrovskou výzvou. V Česku je velké množství kvalitních trenérů a věřím, že tlak ustojím a budu přínosem pro Liberec."

Liberec chce nalákat i co nejvíce příznivců do Tipsport Arény, již nyní má prodaných přes tři tisíce permanentních vstupenek, nejvíce za působení v nejvyšší soutěži. "Naším cílem je stabilně naplňovat halu, aby se diváci bavili a byli po všech stránkách spokojení," dodal Jech.

Reklama

Související témata: