Hlavní obsah

Ujčík měl napilno. Za záludnosti trestá zákazem startu hráče Sparty, Liberce i Hradce Králové

Praha

Pořádně napilno měl po nedělním 40. kole hokejové extraligy Viktor Ujčík. Předseda disciplinární komise nejvyšší soutěže hned třem hráčům nepodmíněně zastavil činnost za nedovolené zákroky - liberecký útočník Jaroslav Vlach si nezahraje dva zápasy, navíc dostal pokutu ve výši deseti procent měsíční odměny. Jedno utkání pak musí vynechat a rovněž o deset procent z platu přijde obránce Sparty Jan Košťálek. Zadák Hradce Králové Filip Pavlík pak dostal stopku na jeden soutěžní duel.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Utkání 40. kola hokejové extraligy: Bílí Tygři Liberec - Mountfield Hradec Králové, 26. ledna 2020 v Liberci. Zleva Filip Pavlík z Hradce Králové a Jaroslav Vlach z Liberce.

Článek

Vlachovi byl krátce po utkání s Hradcem Králové za zákrok na Zdeňka Čápa udělen větší trest a rovněž osobní trest do konce utkání za zásah do oblasti hlavy nebo krku.

„Záměrně udeřil bezprostředně po skončení zápasu holí drženou v obou rukách protihráče do oblasti krku. Učinil tak v reakci na předcházející povolený atak, přičemž zneužil skutečnosti, že protihráč, který se otáčel za kotoučem, se úderu nemohl bránit," shledal Ujčík po zhlédnutí videozáznamu.

Sedmadvacetiletému útočníkovi Bílých Tygrů při vynesení rozsudku přitížilo, že byl v uplynulých dvou letech disciplinárně trestán. Vlach tak vynechá středeční zápas na Spartě a páteční domácí souboj s Vítkovicemi.

Na základě podnětu libereckého klubu se pak Ujčík zabýval i zákrokem královehradeckého beka Pavlíka na Adama Najmana v témže utkání.

„Pavlík se před zákrokem neodrazil a ruce držel u těla, zákrok však vedl ve vysoké nájezdové rychlosti, a to s vysokou razancí a zcela mimo zorný úhel protihráče. Při střetu nedošlo k přímému zásahu hlavy nebo krku, hráč nicméně porušil pravidlo, že je za své jednání zodpovědný a je povinen postupovat tak, aby neohrozil zdraví protihráče," vysvětluje šéf disciplinárky jednozápasové zastavení činnosti pro beka Mountfieldu, který tak přijde o úterní duel s Kladnem.

Sparta bude zase proti Bílým Tygrům oslabena o obránce Jana Košťálka. Tomu byl v neděli proti Plzni za faul na Jana Poura rozhodčími uložen větší trest a osobní trest do konce utkání za sekání.

„Košťálek v reakci na předchozí přistrčení úmyslně sekl v přerušené hře holí drženou v obou rukách protihráče, který podobný atak nemohl předpokládat, do nechráněné oblasti těsně pod hráčskými kalhotami," neuniklo Ujčíkovi. I Košťálkovi přitížilo, že v posledních dvou letech už byl disciplinárně trestán.

Reklama