Hlavní obsah

Tuzemské hokejky na míru v extralize nechtějí, kluby mají smlouvy

Zásoby hokejek pro české hokejové kluby jsou ohrožené kvůli omezení výroby v Číně, zájem o tuzemské výrobky ale nestoupá. Všechny české kluby místní výrobce odmítají, protože mají exkluzivní smlouvy s firmami Bauer nebo CCM. ČTK to řekl Pavel Švirga z lanžhotské firmy Passvilan, která karbonové a kompozitové hole vyrábí.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zásoby hokejek pro české kluby jsou ohrožené kvůli omezení výroby v Číně (ilustrační foto)

Článek

"Umíme vyrobit špičkové hokejky i pro extraligové hráče, ale nesmíme českým klubům prodávat své zboží. Mají většinou smlouvu s firmou Bauer nebo CCM. I když by si některý hráč u nás objednal hokejku na míru, zakážou mu s ní hrát," uvedl Švirga.

Snažil se nabídnout lanžhotské hokejky juniorské reprezentaci, ale i ta má sponzorskou smlouvu s velkými firmami, které hokejky dodávají jako součást kompletní výstroje.

"Špičkové hokejky vyrábíme pro bývalé hráče, kteří s nimi hráli v minulosti, ale do klubu se se svým zbožím nedostaneme, i když je někdy kvalitnější než hokejky z Číny. Stejná situace je na Slovensku, v Německu i v Rakousku," dodal Švirga.

Nikdo z extraligy v uplynulých dnech nekontaktovali ani společnost STOON ze Stonařova u Jihlavy, která vyrábí hokejky na míru a materiál odebírá z Německa nebo Itálie. Podle majitele Zdeňka Bláhy by firma na větší zakázku stejně neměla kapacitu. Má devět zaměstnanců a denně vyrobí asi 20 hokejek. "Děláme hokejky hráčům, kteří chtějí hokejky na míru, ale nejsou to většinou profesionálové," řekl Bláha ČTK.

Dovoz hokejek z Číny se zastavil částečně kvůli sezónnímu výpadku po oslavách čínského Nového roku, kvůli epidemii koronaviru ale zůstaly továrny zavřené déle. I velcí výrobci říkají, že zatím netuší, kdy se výroba znovu rozběhne. O nedostatku hokejek, který postihl i NHL, informoval jako první deník Boston Globe.

Reklama