Hlavní obsah

Koronavirus má dopad i na NHL. Budou vůbec mít hokejisté s čím hrát?

New York/Praha

Nový typ koronaviru, který má už přes čtyřicet tisíc potvrzených případů nákazy, má nepřímý vliv i na nejslavnější hokejovou soutěž světa. V Číně, v níž epidemie propukla v prosinci loňského roku, se totiž vyrábí až pětasedmdesát procent hokejek, které využívají hráči všech 31 klubů NHL. Výroba je však v současné chvíli hodně omezena.

Foto: Profimedia.cz

Hokejky společnosti Bauer používá v NHL největší procento hráčů.

Článek

Už od konce ledna není NHL uprostřed rozběhnuté sezony schopna zajistit přepravu nových holí. Novinář Pierre McGuire ze stanice NBC Sports se před pár dny nechal slyšet, že někteří kustodi týmů NHL si stěžují na velký nedostatek hokejek.

Přestože výrobci jeho slova popírají, jedním dechem zároveň přiznávají, že jim současná situace dělá starosti.

Foto: Winslow Townson, ČTK/AP

Útočník Bostonu Charlie Coyle.

„Dodávky hokejek se z očividných důvodů trochu zpomalily. Proto se jich snažím tolik nelámat," připustil spoluhráč Davidů Pastrňáka a Krejčího Charlie Coyle z Bostonu.

Třeba společnosti Bauer a CCM vyrábějí všechny své hokejky pro profesionály v Číně. Hole prvně jmenované firmy používá v NHL 39 procent hráčů, té druhé jen o tři procenta méně. V nejlidnatější zemi planety vyrábí hokejky i společnost True Hockey, ty ale využívá jen 1,4 procenta hráčů NHL.

Jediným významným výrobcem, který může být prozatím v klidu, je Warrior. Ten totiž hokejky, které využívá 22 procent borců NHL, produkuje v Mexiku. Jeho zástupci uvedli, že pokud bude třeba, je připraven hráčům vypomoci a poskytnout jim vybavení.

„Jsme otevřeni jakémukoliv obchodu," prohlásil Dan Mecrones, jenž má ve společnosti na starost profesionální hokej.

Hráči NHL většinou mají na každý zápas novou hůl, v záloze přitom na každé střetnutí mají ještě další tři. Podle zdrojů blízkých týmům však třeba v Buffalu nebo Detroitu už byly zavedeny limity - jedna hokejka na trénink a dvě na zápas.

Reklama

Související témata:
Zásoby