Hlavní obsah

Mistrovská Sparta se trápí, Výborný postrádá lídra

PRAHA

Za pět zápasů získali dva body a vstřelili pouhých šest gólů. To není prachbídná vizitka žádného extraligového outsidera. Problémy má úřadující šampión Sparta. Kladenský debakl 0:4 jen prohloubil nesnáze obhájce. Za zavřenými dveřmi kabiny padala ostrá slova. Od hráčů i trenérů.

Článek

„Ve Spartě ale nejde být jen zlý. Takový kouč by neměl šanci. Musím teď kombinovat metodu cukru a biče,“ říká sparťanský trenér František Výborný.

Začalo to domácí porážkou s Libercem, pak přišlo šest gólů od Slavie, pět v Pardubicích a naposledy trudné kladenské představení.

Mezitím jedno upachtěné vítězství nad Vítkovicemi. Netřese se náhodou pod Výborným trenérská židle? „To se musíte zeptat někoho jiného. Snad si ale s Marianem Jelínkem za ty dva tituly trochu důvěry zasloužíme,“ opáčí Výborný.

Po letních odchodech Kratěny, Hlaváče a Hlinky problémy čekal, jenže sparťany ukolébal povedený start soutěže. „Deset zápasů se nám všechno dařilo.“ Teď je realita jiná. „Hráči, co před sezónou přišli, nejsou adekvátními náhradami,“ ví už Výborný. Chybí mu hlavně lídr.

„Nemůžu chtít po Petru Tonovi, aby na kluky v kabině řval. Měl by ale něco předvést na ledě.“ Jenže Tonovi to v posledních týdnech nejde. V Kladně ho dokonce Výborný od druhé třetiny nechal sedět na lavičce. „Nebylo to příjemné. Pro mě ani pro Petra. Ale jeho lajna mohla za dva góly, neměla dobrý přístup.“

Dalším, kdo se trápí, je Petr Nedvěd. Na fórech fanoušků se to hemží invektivami o vyhaslé hvězdě, která si hokej plete s veřejným bruslením a pak hloupě oslabí mužstvo nesmyslným faulem. Výborný se ale druhého nejlepšího střelce Sparty zastává. „Petra štve, když se mu nedaří. Špatně pak nese každou křivdu a udělá nějakou blbost,“ vysvětluje kouč Nedvědův kladenský zkrat násobený osobním trestem.

Ve Spartě se začalo mluvit o posilách, ale kde je vzít? Hokejisté, za kterými zbytek týmu bez přemýšlení půjde i „do pekla“, na trhu nejsou.

„Manažer Petr Bříza shání, kde může. Ale my už se pak chytáme i Američana Beckera. Jenže to je spíš hráč pro čtvrtou lajnu,“ kroutí hlavou Výborný a chystá se bít na poplach: „Musíme se tím nějak protrápit. Ale nejde si stavět vzdušné zámky a říkat si, že přijde playoff a my budeme hrát najednou dobře,“ ošívá se trenér.

„Zlepšení musí přijít mnohem dřív. Jenže já nejsem čaroděj, abych to dokázal ze dne na den. Snad, až se do branky vrátí Tomáš Duba, najdeme zase jiskru,“ upíná se Výborný k návratu sparťanské gólmanské jedničky.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice