Hlavní obsah

Litvínov - Kladno 6:2Kladno padlo a po roce opouští extraligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Moravčík 1 : 0
20. Austin 1 : 1
26. Hübl 2 : 1
31. O'Donnell 2 : 2
40. Hübl 3 : 2
46. Pospíšil 4 : 2
53. Pospíšil 5 : 2
55. Lukeš 6 : 2
Záznam online reportáže

Litvínov

Hokejisté Kladna sestoupili po roce zpět do první ligy, kde strávili před návratem do extraligy pět let. Tým hrajícího majitele Jaromíra Jágra podlehl v závěrečném 52. kole základní části v přímém souboji o záchranu v Litvínově 2:6.

Byla to bitva gladiátorů, kdy jeden musí umřít, řekl zklamaný Jaromír Jágr. Najde smysl dál pokračovat? Video: Sport.cz

 
Článek

Osmačtyřicetiletý Jágr v utkání nebodoval. Dvěma brankami včetně vítězné trefy a dvěma asistencemi se podepsal pod úspěch Litvínova o sedm let mladší kapitán týmu Viktor Hübl. Pěti body za dva góly a tři asistence zazářil Tomáš Pospíšil.

Do sestavy Litvínova se na rozhodující bitvu vrátili obránci Michal Moravčík, Marek Baránek a útočník Jakub Petružálek. V brance Kladna se potřetí za sebou představil Adam Brízgala, jednička Denis Godla nebyl při zranění ani na střídačce. Ze hry vypadl Rytířům i útočník Tomáš Redlich, kterého nahradil Marek Hovorka.

Domácí začali náporem, který umocnilo Stachovo vyloučení, při němž ve čtvrté minutě trefil Lukeš horní tyč. Brízgalu pak prověřili Jarůšek a Mahbod. Na druhé straně se dostal do šance Melka, který následně putoval spolu s domácím Štichem na trestnou lavici.

Kladenští fanoušci povzbuzovali Jágra a spol. na dálkuVideo: Sport.cz

Při hře čtyř proti čtyřem otevřel skóre Moravčík, jehož první pokus zblokoval O'Donnell, ale napodruhé přes stínícího Pospíšila otevřel skóre. Rytířům se podařilo odpovědět těsně před první pauzou. Stach našel z otočky Austina, který trefil odkrytou branku.

Sudí si u videa ověřili, že to kanadský bek stihl před koncem úvodní části. Austin 18. gólem v sezoně překonal rekord samostatné české extraligy mezi obránci, který stanovil v sezoně 2006/07 také v dresu Kladna Martin Ševc.

Obrovská úleva. Překvapilo mě, že jsem ráno před zápasem vůbec nebyl nervózní, přiznal pětibodový Tomáš PospíšilVideo: Sport.cz

V úvodu druhé části mohli vrátit Vervě vedení Kudla a Hübl, na druhé straně zahrozil Jágr. Ve 26. minutě se radovali domácí. Po Pospíšilově přihrávce Hübl z pozice mezi kruhy poslal puk po ledě k levé tyči a Brízgala nestačil betonem zasáhnout. Kladno odpovědělo při Jarůškově vyloučení, kdy se po Austinově přihrávce trefil pohotovou střelou z pravého kruhu O'Donnell.

Litvínov odpověděl dalšími šancemi. Při té Mahbodově pomohl Brízgalovi Vampola a kladenský gólman si poradil proti Jurčíkovi. Při Austinově trestu se domácí dočkali - čtyři sekundy před druhou pauzou zamířil po Pospíšilově přihrávce do odkryté branky Hübl.

Náskok Litvínova pojistil ve 46. minutě Pospíšil, který mezi kruhy zamířil k pravé tyči Brízgalovy branky. Kladno se následně ubránilo při trestu Jágra, který se hned po návratu na led dostal do šance, ale Janus jeho pokus kryl.

Litvínov se ubránil při vyloučení Moravčíka, jenž ujel po návratu z trestné lavice, ale na Brízgalu nevyzrál. Při Kautově trestu v 53. minutě zvýšil náskok Severočechů hrdina zápasu Pospíšil. Výsledek dovršil Lukeš povedenou střelou z pravého kruhu.

52. kolo hokejové extraligy:
HC Verva Litvínov - Rytíři Kladno 6:2 (1:1, 2:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 15. Moravčík (Pospíšil, Kudla), 26. V. Hübl (Pospíšil), 40. V. Hübl (Pospíšil, Moravčík), 46. Pospíšil (F. Lukeš), 53. Pospíšil (Gerhát, V. Hübl), 55. F. Lukeš (V. Hübl) - 20. Austin (Stach), 31. O'Donnell (Austin, Vampola). Rozhodčí: Hodek, Jeřábek - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Diváci: 6011 (vyprodáno).
Litvínov: Janus - Říha, Moravčík, Ščotka, Štich, Kudla, Baránek - Petružálek, Mahbod, Jarůšek - Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš - Válek, Gerhát, Hedberg - Helt, Jurčík, Trávníček. Trenér: Kýhos.
Kladno: Brízgala - Nash, Austin, Lakos, Kehar, Barinka, Zelingr - Jágr, P. Machač, Zikmund - J. Strnad, Vampola, Melka - Š. Bláha, Stach, Hovorka - Hajný, T. Kaut, O'Donnell. Trenéři: D. Čermák a Lidický.

Reklama

Související témata: