Hlavní obsah

Před 25 lety hokejisté Vsetína poprvé zvítězili v extralize

Cesta do nejvyšší hokejové soutěže trvala Vsetínu šedesát let. Pak ale přišla senzace, která šokovala fanoušky v celé zemi. K zisku mistrovského titulu totiž klubu, jehož hráči nosili žlutozelené dresy a na jehož stadionu to vonělo slivovicí, stačil jediný rok. Svůj triumf pak vsetínští hokejisté zopakovali ještě pětkrát. První titul získali před 25 lety, 31. března 1995.

Foto: https://www.hc-vsetin.cz

Trenér hokejistů Vsetína Jiří Dopita.

Článek

Mimořádný okamžik české hokejové historie byl k vidění na zimním stadiónu ve Zlíně. Tam se vsetínští hokejisté postarali o ojedinělý rekord, neboť se vůbec poprvé v historii bývalé československé nejvyšší hokejové soutěže a tehdy druhého ročníku české extraligy stal nováček mistrem.

Vsetínské mužstvo před sezonou 1994/1995 vhodně posílilo o několik hráčů, po jejichž příchodu byl nováček nejvyšší soutěže týmem bez slabin a v každé pětce měl minimálně dva až tři hokejisty, kteří dokázali strhnout bojovnost celého kolektivu. Platilo to v plné míře i o kapitánovi mužstva Rostislavu Vlachovi, jenž po osmnácti sekundách prodloužení rozhodl svou brankou o vítězství týmu.

"Na tento okamžik se nedá zapomenout. Ovšem před tím jsem doslova protrpěl ve třetí třetině deset minut na trestné lavici. Nejhorší bylo, že jsem nemohl svému týmu pomoci a musel jsem se jen bezmocně dívat," líčil Vlach mezi tryskajícím šampaňským v šatně Vsetína po zápase své pocity.

Titul vítěze extraligy si Vsetín potom zajistil ještě pětkrát K pěti prvenstvím po sobě z let 1995 až 1999 přidal triumf ještě v roce 2001. Valašský oddíl ale poté svou extraligovou příslušnost kvůli dluhům ztratil a nyní hraje druhou nejvyšší soutěž.

Reklama

Související témata: