Hlavní obsah

Šimíček chce navařit chutný vítkovický guláš. Věřím, že soupeřům chutnat nebude, říká

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

Ve vítkovickém dresu bojoval před lety o extraligové medaile. Totéž zažil posléze i jako hráč ve Spartě, finské Hämeenlinně nebo v polských Tychách. Jako asistent trenéra Oremuse slavil titul ve slovenských Košicích. Nyní se 48letý bývalý útočník do Vítkovic vrátil a z pozice sportovního šéfa klubu chce mateřský klub zvednout ze dna extraligy.

Foto: Sport.cz

Hokejisté Vítkovic. Ilustrační foto.

Článek
Fotogalerie

Už v minulé sezoně nebyl vítkovický klub ekonomicky úplně silný, Teď se bude muset poprat s další těžkou překážkou, kterou před svět klade pandemie nemoci Covid-19. „Nebude to snadné. Vždyť se ani neví, kdy se začne, jak se začne, kdy budeme moci začít trénovat," uvědomuje si Šimíček na prahu manažerské kariéry.

„Nikdy jsem tuhle práci nedělal, snad jen před časem v Košicích, kde jsme si s asistentem stavěli tým. Vím, že to bude jiná práce, než jsem doposud poznal. Ale udělám maximum abych nezklamal," svěřuje se mistr světa z šampionátu v roce 1999.

Vítkovice si s předstihem pojistily služby obránce Petera Tršky a útočníků Jana Schleisse a Rastislava Deje. Opci mohou využít u brněnských útočníků Jana Hrušky a Martina Dočekala. Smlouvu pro nadcházející sezonu má i lídr útočných řad Ondřej Roman, kapitán Jan Výtisk i brankář Miroslav Svoboda. V jednání je příchod Zbyňka Irgla, o jehož služby Vítkovice stály už na konci minulé sezony, návrat před časem nevyloučil ani Rostislav Olesz.

„Všechno má svůj vývoj. Mám na stole jména hráčů, kteří jsou pod smlouvou, i těch, kteří jsou předpřipravení k podpisu. Ale doba jde svým způsobem proti nám, takže je těžké říct nejen jména, ale i třeba jaký typ hráče Vítkovicím chybí," připomíná Šimíček.

Podstatné slovo ke stavbě kádru pro sezonu 2020/2021 budou mít trenéři. Jejich jména ale zatím nezazněla. Extraligovou příslušnost pomohlo zachránit trio Mojmír Trličík, Rostislav Klesla a Ladislav Svozil. Prvně jmenovaný by na nabídku zůstat určitě kývl. „Ty emoce, které jsem zažíval, jsou pro mě silnou motivací, takže rád bych pokračoval dál," přiznává Trličík.

Vyřešení trenérského postu je i s ohledem na skladbu týmu vítkovickým úkolem číslo jedna. „Nejprve potřebuji slyšet představu trenérů, jakým stylem hokeje se chtějí prezentovat. Až pak budeme míchat ten „vítkovický guláš", který snad bude ostravským fanouškům chutnat, ale pro soupeře už tak lahodný nebude," říká Šimíček.

Start nového extraligového ročníku je naplánovaný na pátek 18. září. Vítkovice v úvodním kole přivítají Litvínov. Kolik ingrediencí bude moct nový sportovní šéf klubu do té doby do gulášového kotlíku přihodit, bude záviset na finanční kondici klubu. A ta aktuálně není nejlepší. I proto klub snížil hráčům mzdy o padesát procent.

„Současná krize se nás neblaze dotýká. Profesionální sport je odkázán na kondici místní ekonomiky a firem. Proto jsme byli nuceni přistoupit k úsporným opatřením. Zatím do konce dubna," podotýká majitel klubu Pavlík.

Jiří Tomaškovič, Sport.cz, Právo

Reklama

Související témata: