Hlavní obsah

Hnilička trénuje děti, v nové sezóně chce dovést Liberec k titulu

LIBEREC

Hokejový brankář Milan Hnilička už zapomněl na zklamání, které provázelo vyřazení českého týmu ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kanadě, i na nepříliš povedené angažmá v ruské Ufě. Vrátil se do Liberce, s nímž touží vyhrát extraligu, a letní přípravu si stejně jako před rokem zpestřil trénováním dětí v rámci hokejové školy nesoucí jeho jméno.

Článek

Návrat do Liberce byl s ohledem na platný kontrakt, který zkušený gólman prodloužil před hostováním v Ufě až do roku 2010, pro Hniličku jedinou variantou. "Byla to pro mě jediná možná cesta. Mám tu na další dva roky smlouvu, nad ničím jiným jsem ani neuvažoval," řekl v pondělí novinářům.

Vedení Bílých Tygrů přitom mělo ještě nedávno v kádru také dalšího reprezentanta Marka Pince, který však zamířil do Jekatěrinburgu. "Markovi určitě přeju, že se mu povedla sezóna a pomohl Liberci skoro do finále. Marek je můj kamarád a dostal dobrou příležitost prosadit se v Rusku, což je lukrativní země na hraní hokeje," uvedl Hnilička. Kdyby Pinc zůstal, bylo by to podle něho špatné pro všechny.

Hnilička tvrdí, že kritika, která se na jeho hlavu snesla po MS, ho rozhodně nepoložila. Víc než on sám z ní prý bylo rozladěno jeho okolí. "Lidé okolo mě byli naštvaní víc než já. Oni sice vědí, že mě to netrápí, a diví se, že se tím nezaobírám nějak víc, ale já to mám stejné i v opačném případě, když je úspěch," vysvětlil pětatřicetiletý brankář. "Šampionát trvá 14 dní, moje kariéra asi 16 let. Co já budu dokazovat? Jsem v pohodě," řekl.

Velkým cílem vítězství v extralize

Doufá naopak, že ho kritika posílí. "Člověk to musí vzít, jak to je, končit s hokejem kvůli tomu nebudu. A než skončím, tak mám jeden velký cíl, kterým je vyhrát s Libercem extraligu. Za tím půjdu a udělám pro to maximum. Mistrovství světa bylo skoro před třemi měsíci a jeden šampionát z deseti mě nepoloží na záda jen proto, že se mi nepovedl tak, jak by to mělo být. To je pryč," zdůraznil.

Do zahraničí už ho vůbec nic netáhne. "Teď už se soustředím pouze na Liberec a titul. Budu tady minimálně ještě dva roky. Finále je vytouženým cílem, je na dosah a ještě se to nepovedlo," řekl Hnilička. Nad sebezajímavější nabídkou by po dobu platnosti kontraktu příliš nepřemýšlel. "Minimálně dva roky opravdu ne," ujistil. A co bude dál? "Cítím se dobře, bylo mi teď 35, tak myslím, že ještě není důvod končit. Doufejme, že ještě chvíli vydržím," prohlásil Hnilička.

Přestože po světovém šampionátu tvrdil, že šlo pravděpodobně o jeho poslední vystoupení v národním týmu, úplně tuto kapitolu ještě neuzavřel. "Nechci hlásit nějaký konec reprezentační kariéry, ale myslím, že už to stačilo. V mé hlavě to stačilo a myslím, že už je čas pro mladší gólmany, aby vyzráli, dostali se do té pohody a mohli reprezentovat. Já myslím, že v nejbližší době reprezentovat určitě nebudu."

V hlavě má několik jmen brankářů, jimž by mohla patřit budoucnost v národním týmu. "Určitě se nabízí Lukáš Mensator, který měl vynikající play off a je výborný gólman, a určitě se ukážou i jiní. Třeba Kopřiva se předvedl v dobrém světle, když přišel na Kladno, do Sparty se vrátil Pöpperle. Nevím, jestli to tak vidí trenéři reprezentace, ale určitě mladé gólmany máme," tvrdí Hnilička.

Manažerské práci by se nebránil

Z pozice organizátora a trenéra vede druhým rokem hokejovou školu. S jeho plány do budoucnosti to však nijak nekoresponduje; že by dělal po skončení aktivní dráhy trenéra, nad tím neuvažoval. "To tak nějak přišlo tím, jak jsem byl poslední tři nebo čtyři roky tady v Liberci. Nic takového tady nebylo, tak jsme to zkusili a baví nás to."

Manažerské pozici po vzoru svých vrstevníků Martina Straky, Davida Výborného či Roberta Reichla by se však v budoucnu nebránil. "Je to možné, ale je ještě brzo. Kluci si určitě sami vyzkouší, že je těžké na sto procent hrát, k tomu trénovat a u toho se věnovat také vedení klubu. Možná, že to zvládnou, ale já to mám radši rozdělené. Dokud můžu hrát, budu hrát a tuhle možnost nevyužiju. Jestli pak skončím a budu to moct dělat z pozice manažera, to ukáže čas," uvedl Hnilička.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín