Hlavní obsah

Kouč Výborný: Sparta je můj klub, z něj sám neodejdu

PRAHA

Trenér František Výborný neuvažuje o tom, že by opustil střídačku hokejistů pražské Sparty. Jeho svěřenci se v extralize trápí a nedaří se jim naplňovat roli jednoho z favoritů soutěže: prohráli pětkrát za sebou a momentálně jsou až devátí. Zkušený kouč, který Spartu přivedl třikrát k mistrovskému titulu, ale stále věří, že se situace zlepší.

Článek

"Je pravda, že na střídačce si člověk kolikrát říká, co tady dělá, že to nemá cenu. Sparta je ale můj klub a tady neudělám to co v Pardubicích, kde jsem odešel sám. Buď mě odnesou, mohou mě vyhodit a nebudu zapšklej, ale stále dělám maximum a děj se vůle boží," řekl Výborný novinářům po pondělním tréninku.

V tisku se sice už objevila zpráva, že sám nabídl rezignaci, na pravdě se prý ale nezakládala. "Nikomu jsem nic neříkal. Naopak (šéf klubu Viliam) Sivek mě přišel uklidnit. Abych nebláznil. Protože ví, co se ve mně děje," uvedl pětapadesátiletý trenér.

Jeho odhodlání posiluje i fakt, že podobné situace ve Spartě zažil již mnohokrát. "Nevím, jestli jsme pět zápasů za sebou prohráli, ale období, kdy se nedařilo, bylo vždy. Nakonec ta sezóna vždy dopadla dobře. Propadat panice teď není na místě. Musíme se snažit pracovat s čistou hlavou a dělat jednoduché věci. Od těch se odrazit dále," poznamenal Výborný.

Velký tlak na hráče i trenéry

Pražský klub byl v minulosti proslavený i tím, že na hráče a trenéry byl vyvíjen velký tlak. Stejné by to podle všeho mělo být i nyní, kdy Spartu před sezónou posílila řada drahých hvězd v čele s Davidem Výborným a Martinem Ručinským. Podle trenéra Výborného je však vše v normálu.

"Určitě chceme všichni mít Spartu někde jinde. Myslím si ale, že vedení zachovává klid a snaží se mužstvo podpořit. Vidí i reakci diváků, kteří ocení kluky potleskem, protože vidí, že chtějí," uvedl Výborný.

Aktivita hráčů je zřejmě hlavním kladem sparťanských nezdarů. Na většina hokejistů je vidět, že bojují a snaží se nepříznivou situaci zlomit. "Mužstvu nemůžeme vytknout, že by nechtělo. Kluci dřou. Nevím, jaký mrak nad námi sedí. Chybí nám trochu štěstíčka, i když to není jen o něm. Kluci mu ale jdou naproti. Snažíme se, ale nejde to," řekl zkušený kouč.

Vyrovnaný soupeř

Sparta postupně nestačila na Vítkovice, Zlín, Litvínov, Liberec a Plzeň. Herně propadla jen v Ostravě. "Kromě zápasu ve Vítkovicích jsme byli vyrovnanými soupeři. Často jsme byli i blíže k vítězství, ale pak uděláme zbytečný faul, který protivník potrestá. Nebo dostáváme rychle góly poté, co se sami prosadíme. Kdybychom tyhle individuální chyby nedělali, tak máme více bodů a tyhle problémy nemáme. Musíme si to vyžrat a snad se z dna odlepíme," řekl Výborný.

V úterý čeká Spartu dohrávané utkání 17. kola, v kterém doma nastoupí v derby proti Slavii. Podle Výborného se ale tým k němu snaží přistupovat jako k běžnému extraligovému duelu. "Nemá cenu si říkat, že za každou cenu musíme. Není to jednoduché, ale myslím si, že to musíme hodit za hlavu. Když to nevyjde teď, tak to musíme zkusit v dalším zápase," uvedl Výborný, který stále věří, že se síla mužstva projeví.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín