Hlavní obsah

V derby se jakákoliv krize maže, míní gólman Slavie Svoboda

PRAHA

Hokejový brankář Adam Svoboda si se Slavií užívá výborného vstupu do extraligy, kterou jeho tým vede a třicetiletý gólman patří k ústředním postavám. Úspěšné období se slávisté pokusí prodloužit v úterním derby na ledě Sparty, která na devátém místě ztrácí na městského rivala už 16 bodů. Brankářům Sparty se příliš nedaří a na body čeká tým již pět zápasů. Podle Svobody to však v derby nebude hrát vůbec žádnou roli.

Článek

Přestože je Sparta v krizi, brněnský rodák nečeká, že by se to na jejím vystoupení mělo nějak výrazněji podepsat. "V derby se to maže. Když před časem na tom Vsetín nebyl zrovna nejlíp a Zlín byl nahoře, taky to mezi nimi byly derby zápasy a byly hodně vyrovnané. Vyhrávalo se o gól. Myslím, že rozhodne větší vůle po vítězství a trocha toho štěstí," řekl Svoboda po pondělním tréninku v pražském Edenu.

Před dvěma lety si podobnou krizí prošla i Slavia. Dokonce uzavírala extraligovou tabulku. Pak však sáhla do Pardubic právě po Svobodovi a skončila šestá, tedy na příčce zaručující přímý postup do play-off.

V brance Sparty se zatím střídají Tomášové Duba a Pöpperle. "Já myslím, že Sparta má obrovský potenciál, jak v hráčích, tak i gólmanech. Mají dva vyrovnané brankáře, kteří jsou velmi ambiciózní a chtějí chytat, což je možná i trochu svazuje," mínil Svoboda.

Svoboda v reprezentační formě

Ve Spartě také působil, v ročníku 1996/97. "To byla moje první extraligová sezóna. Já šel do Sparty k juniorům a všichni gólmani chytli úplavici. Trenéři Lener a Sýkora mi dali šanci a odchytal jsem tam pak 31 zápasů," vzpomínal Svoboda. Do Prahy tehdy přišel na hostování z Brna. "Pak jsem se tam měl vrátit, což se mi dvakrát nechtělo, ale i díky nějaké hráčské výměně jsem šel do Pardubic. Do Sparty tehdy nastupoval Milan Hnilička," připomněl Svoboda.

Zatím prožívá výbornou sezónu, podle mnohých chytá v reprezentační formě. Ve srovnání s minulou sezónou se prý cítí pořád stejně. "Je to však hodně o tom, že jsem tady začal víc trénovat, ať už na suchu nebo na ledě. Dělám taková cvičení, kdy si nemůžu vůbec vydechnout, ale myslím, že o tom to je. Patří k tomu i celková pohoda, kterou máme a zatím se vezeme na dobré vlně, což se odráží i na výsledcích. Člověk si víc věří," řekl Svoboda. "I když je to nepříjemný, tak si musím přiznat, že je to opravdu v tom trénování," dodal s úsměvem.

Motivací navíc pro něho může být i to, že je denně na očích Vladimíru Růžičkovi, který trénuje také reprezentaci. "Jestli to není naopak na škodu, když mě vidí každý den," řekl Svoboda s nadsázkou. Dobře však ví, že jen klubová příslušnost mu k prvnímu startu na mistrovství světa nepomůže. "Vláďa si mužstvo dělá sám a nezajímá ho nic jiného než úspěch. Pokud nebude mít hráč odpovídající výkonnost, tak ho tam prostě nevezme," uvedl Svoboda, který má za sebou už čtyři šampionáty v pozici náhradníka.

Reklama

Související témata: