Hlavní obsah

Hokejová extraliga ani její experti tak vyrovnaný ročník nepamatují

Jan ŠkvorSport.cz

Tak vyrovnaný ročník tuzemská hokejová nejvyšší soutěž nepamatuje. Devět týmů mezi třetí a jedenáctou příčkou dělí pouhých sedm bodů. Žádné z mužstev není v situaci Ústí nad Labem z minulé sezóny, které již po necelé polovině soutěže bylo odkázáno na boj v baráži. „Je to skutečně extrémní. Ale pro diváky to je jen a jen dobře,“ říká pro Sport.cz mistr světa z roku 1985 a hokejový expert Pavel Richter.

Článek

Příčin neobyčejně vyrovnané extraligy je hned několik. Experti, které Sport.cz oslovil, se pokusili najít ty nejzásadnější. „Kluby jsou si výkonnostně rovnocenné. Nenajdeme tu žádný špičkový tým, který by ty zbylé přehrával,“ zamýšlí se Richter. Josef Augusta, který v dobách své hráčské kariéry vyhrál osmkrát s Duklou Jihlava mistrovský titul přidává další poznatek. „Zkušení hráči se ze zahraničí vrací zpátky do svých mateřských klubů.“

„Když se klubům nezraní jejich klíčoví hráči, může zůstat extraliga vyrovnaná až do dvaapadesátého kola,“ pokouší se Richter nahlédnout do budoucnosti. To platí i o Litvínovu, který Augusta s Richterem označili jako dosavadní největší překvapení. „Zranění by mohlo jeho hru narušit, současný tým totiž perfektně šlape,“ říká Augusta a okamžitě přichází s vysvětlením. „Chemici mají výborně poskládaný tým. Zkušenost Šlégra s Reichelem, talentované mládí a zejména výtečná střední generace. Navíc je vše podpořeno výkony brankářské dvojice Franěk - Hübl,“ chválí Augusta Severočechy.

Bokroš prý za výkony Budějovic nemůže

Za největší zklamání naopak oba experti považují výkony Českých Budějovic. „Minulý rok vyhrály základní část a teď tohle. A to přitom ještě mají jednoho z nejlepších brankářů v lize Turka. Nejspíš podcenily začátek a přestaly si psychicky věřit,“ odhaduje Richter. „Jandač odvedl v Budějovicích dobrou práci, tři roky měl pohromadě úplně stejný kádr. Fluktuace hráčů téměř neexistovala,“ všiml si Augusta.

Rezolutně však popírá, že by za neuspokojivé výsledky Mountfieldu mohl Ernest Bokroš, který na jih Čech přišel před sezónou. „Absolutně za to nemůže. Klíčové bylo, že už před jeho příchodem odešli Hübl s Brabencem. Dejme mu čas,“ vybízí sedminásobný medailista ze světových šampionátů. Richter i přes současné postavení Budějovic předpokládá, že se tým do vyřazovacích bojů dostane. „Protlačí se tam. Jejich ztráta není tak velká.“

Augusta doufá v zavedení přímého postupu

Potěšitelný je i fakt, že žádné z extraligových mužstev nenapodobuje příklad Ústí nad Labem z minulé sezóny. Severočeši prakticky již od poloviny soutěže věděli, že je čeká nepopulární baráž. „Je dobře, že Mladá Boleslav neztrácí. Výraznou posilou by navíc měl být Radim Vrbata. Nemusí skončit poslední,“ neodepisuje Richter nováčka. Přijde-li řeč na spodní místa tabulky, baráž o extraligu by Augusta okamžitě zrušil. „Věřím, že nové vedení svazu bude akceptovat přímý postup a sestup,“ přeje si Augusta, kterému se nelíbí ani loni zavedený model „play-out“.

Augusta je přesvědčen, že se čím dál častěji budou do kádrů zapracovávat mladí hráči. „Nastává čas generační výměny. V tom vidím největší posun. Ani Kanada už nám nebude odlákávat tolik talentovaných mladíků. Tím pádem soutěž nabere na kvalitě,“ předpokládá dvaašedesátiletý Augusta.

To, jak se klubům podaří zabudovat mladíky do sestavy, bude důležité i z hlediska probíhající finanční krize, která se již dotkla celého světa. „Kluby si dobře rozmyslí, jestli se jim vyplatí angažovat starší a dražší hráče, nebo budou stavět na mladých odchovancích. Finanční krize nás určitě nemine,“ a hned uvádí jako příklad Plzeň, kterou od příští sezóny opouští dlouholetý generální partner firma Lasselsberger.

Reklama