Hlavní obsah

Sídlo Jágrových Rytířů čekají opravy za 150 milionů. Střechu už museli hlídat, aby se nezřítila

Kladno

Zimní stadion, na němž hraje zřejmě nejslavnější český hokejista Jaromír Jágr, se musí opravit. Má totiž střechu v havarijním stavu a ještě mnoho dalších závad. Zimák v Kladně proto čeká rozsáhlá rekonstrukce. „Rekonstrukce je pro nás velmi důležitá a musí se udělat. Věříme, že se všechno stihne v pauze mezi sezonami v příštím roce a neovlivní to harmonogram klubu," uvedl hrající majitel klubu Rytíři Kladno Jaromír Jágr.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel kladenského hokejového klubu a legendární útočník Jaromír Jágr na střídačce.

Článek

Vlastníkem stadionu, kde trénovalo a hrálo mnoho slavných hokejistů od Milana Nového, Františka Kaberleho a jeho synů Tomáše a Františka přes Marka Židlického až po nezapomenutelnou "Blue Line" ve složení Otakar Vejvoda, Pavel Patera a Martin Procházka, je město Kladno. Tamní radnice vyhlásí výběrové řízení na rekonstrukci, která by podle dosavadních odhadů měla vyjít zhruba na 150 milionů korun. Samotná rekonstrukce začne podle informací města na jaře roku 2021.

„Zimní stadion již delší dobu vyžaduje zásadní investice. Dostane novou střechu, zateplené opláštění, nová okna i elektrické rozvody včetně akustiky a požárního systému. Hokej ke Kladnu patří, i proto je modernizace zimního stadionu pro radnici velmi důležitá," řekl primátor města Dan Jiránek (ODS), podle něhož se všechny práce připravují ve spolupráci s hokejovým klubem. „Zakázka bude zveřejněna v informačním systému veřejných zakázek do poloviny července," upřesnil termín Jiránek.

Stadion má kapacitu 5200 diváků, kromě hokejistů jej využívají krasobruslaři nebo lidé při veřejném bruslení. Zdejší střecha je v havarijním stavu už delší dobu a je pod neustálým odborným dohledem. V zimních měsících se musela dokonce hlídat, aby se pod náporem sněhu nezřítila, takže byli neustále připravení technici, kteří by případné návaly sněhu museli ze střechy okamžitě smetat. Bezpečnost diváků i sportovců je zajištěna speciálními čidly, která konstrukci střechy neustále monitorují. „Toto dočasné řešení je na velmi vysoké technické úrovni, ale už se těšíme na novou střechu a další inovace, které rekonstrukce všem přinese," komentoval stav tiskový mluvčí Rytířů Kladno Lukáš Jůdl.

Kladenští hokejisté i fanoušci se dočkají. Rekonstrukce zimního stadionu proběhne v roce 2021Video: Sport.cz

První bude střecha

V první fázi se bude demontovat stávající střecha včetně osvětlení a elektrických rozvodů. „Nová střecha bude z ocelových nosníků, na kterých bude osazen skládaný střešní plášť. Řešení je navrženo tak, aby v následujících letech umožnilo další rozvoj technologií a modernizaci stadionu. Cena je hlavním kritériem veřejné zakázky," informoval radní města a jednatel Sportovních areálů města Kladno Jiří Chvojka (ANO).

Součástí prací je také demontáž a opětovná montáž multimediální kostky a osvětlení haly, včetně doplnění osvětlení a ozvučení nad tribunou. Na západní straně bude rekonstruována plochá střecha nad technologickou částí objektu a stadion zároveň získá novou fasádu a vyměněny budou vybrané okenní výplně, včetně prosklené fasády restaurace.

Upraveny budou i přístavky v prvním patře v jihovýchodní části stadionu a stávající vrátnice bude doplněna o nové sociální zázemí.

Reklama

Související témata: