Hlavní obsah

Největší síla kladenských hokejistů? Ve čtvrtém útoku!

PRAHA

Pokud se podíváte do statistik z posledních zápasů, těžko byste v celé extralize hledali produktivnější čtvrtý útok. Trojice Eberle, Stieler a Kuchler netráví na ledě tolik času jako ostatní a na přesilové hry se některý z nich dostane jen sporadicky. Přesto tahle až poslední řada v hierarchii kladenského útoku nasbírala ve čtyřech utkáních dvanáct kanadských bodů za sedm branek a pět přihrávek.

Článek

Za poslední čtyři zápasy nastřílelo Kladno celkem čtrnáct branek a o polovinu z nich se postaral někdo z trojice Jan Eberle, David Stieler, Jiří Kuchler. Výrazně se podíleli především na vítězstvích nad Českými Budějovicemi a Slavií, dva góly Eberleho proti Vítkovicím nakonec přišly vniveč.

I tak ale mohou být v Kladně na svůj čtvrtý útok náležitě pyšní. "Hrají výborně, už několik posledních zápasů nás táhnou. Vždyť poslední výhry, to byla hlavně jejich zásluha," chválí své spoluhráče protřelý kapitán Kladna Pavel Patera.

Snad to mladíkům vydrží

Úkoly čtvrté útočné řady bývají v drtivé většině hokejových klubů stejné: rvát se o puky s o dost zkušenějšími protihráči a snažit se jim otrávit život. Branky se od nich neočekávají. "Jako čtvrtá lajna se snažíme dělat černou práci a vybojovat nějaké puky. V poslední době nám to vychází i tak, že dokážeme dát góly," tvrdí skromně David Stieler.

Jednadvacetiletý útočník hraje ve středu této řady, na křídlech má ještě o rok mladšího Eberleho a 32letého Kuchlera, jenž má z celé trojice nejvíce zkušeností. Zatímco první dva vkročili letos do své teprve druhé extraligové sezóny, Kuchler odehrál v lize první zápas už před patnácti lety.

Vedle výrazně mladších parťáků v útoku se ale cítí skvěle. "Oba dva to jsou mladí, draví hráči, jezdí důrazně za pukem... Neustále se na sobě snaží pracovat, což je skvělý. My nejsme útok, který by byl složený z hráčů typu Pavla Patery, který přihrává takřka před prázdnou bránu. Ale kluci mají v sobě hodně bojovnosti, snad jim to vydrží," charakterizuje Jiří Kuchler své spoluhráče.

V čem tkví úspěch? Že nechodíme na přesilovky, myslí si Kuchler

Zároveň má i vysvětlení, proč se jim v posledním čase tolik daří bodově. "Tak celkově dostáváme víc času na ledě. Ale také je to tím, že nechodíme tolik na přesilové situace a pak asi máme víc síly než pětka soupeře, která střídá proti nám. Při rovnovážném počtu hráčů na ledě jsme na tom pak se silami asi lépe," myslí si.

Ačkoliv jej od dvou mladíků dělí více než desetiletý věkový rozdíl, na ledě ani v kabině si prý navzájem nic nedarují. Nějaký přehnaný respekt ke zkušenějšímu kolegovi podle Kuchlera nehrozí. "Srandičky musí bejt, ale je to v mezích. Jednou si ji udělaj oni ze mě, pak zase já z nich. Ale je to úplně v pohodě," usmívá se Jiří Kuchler.

Reklama

Související témata: