Hlavní obsah

Český hokej truchlí. Zemřela legenda brněnského hokeje a bývalý útočník reprezentace

Praha

Nejen Kometa, ale celý český hokej přišel o velkou osobnost své historie. Ve středu v noci zemřel v 88 letech bývalý vynikající střední útočník a později trenér František Vaněk. S Brňany jako hráč získal všech jedenáct jejich titulů v československé nejvyšší soutěži. Za národní tým startoval na sedmi mistrovstvích světa, z nichž má jedno stříbro a tři bronzy, a dvou olympijských hrách. Smutnou zprávu oznámila Kometa na svých oficiálních stránkách.

Foto: Zdeněk Havelka, ČTK

František Vaněk na snímku ze 7. února 1959.

Článek

Rodák z Uherského Ostrohu, kde s hokejem začínal, přišel do Rudé hvězdy Brno v roce 1953 a v jihomoravské metropoli strávil čtrnáct sezon. Během nich získal v 50. a 60. letech minulého století s RH Brno a později ZKL Brno všech jedenáct ligových titulů klubu. To se kromě něj povedlo jen pěti dalším hráčům.

V československé nejvyšší soutěži Vaněk dohromady odehrál 327 zápasů, v nichž si připsal 148 gólů. S Brnem zároveň třikrát vyhrál i tehdejší Pohár mistrů.

Reprezentační dres Vaněk oblékal na sedmi světových šampionátech; v roce 1961 získal stříbrnou medaili, v letech 1957, 1959 a 1963 se z MS vracel s bronzem. Startoval i na ZOH v Cortině d´Ampezzo v roce 1956 a ve Squaw Valley o čtyři roky později. V národním týmu měl bilanci 24 branek v 75 duelech.

Foto: https://hc-kometa.cz/

Dres Františka Vaňka s číslem 9 visí pod stropem brněnské haly.

Ke konci hráčské kariéry začal Profesor, jak s mu přezdívalo, s trénováním, kterému se později věnoval na plný úvazek. Působil nejen v Brně, ale i v Olomouci. Ve Švýcarsku pak v roce 1978 získal s Bielem mistrovský titul.

V roce 2009 byl Vaněk uveden do Síně slávy českého hokeje, jeho dres s číslem 9 visí i pod stropem brněnské haly.

Reklama

Související témata: