Hlavní obsah

Somík se trefil v prodloužení a Pardubice slaví hokejový titul

OSTRAVA

Bez ztráty jediného utkání zvládli hokejisté Pardubic finále play-off letošního ročníku české extraligy. Čtvrtý zápas vyhráli v Ostravě 3:2 v prodloužení zásluhou parádní trefy Somíka a nepoznali hořkost porážky ve dvanácti zápasech za sebou. Celou sérii s Vítkovicemi Východočeši zvládli 4:0 na zápasy a po pěti letech slaví titul v nejvyšší soutěži s pořadový číslem pět.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kapitán Pardubic Petr Koukal zdvihá pohár pro vítěze hokejové extraligy.

Článek
Fotogalerie

Pokud si hokejisté Vítkovic před čtvrtým finále něco přáli, tak to bylo hned na začátku zápasu neinkasovat. Jenže 19 vteřin od začátku se nechal vyloučit Barinka a Rákos už ve druhé minutě hry dopravil za Štěpánkova záda projektil vystřelený Nakládalem od modré čáry.

Domácí odpověděli střeleckými pokusy Voráčka a Krenželoka, Vrána zase vystihl rozehrávku Haška za brankou, jenže neměl komu přihrát. V závěru první třetiny ještě vystřelil od pravého mantinelu nový muž ve vítkovické sestavě Šedivý a vzápětí neváhal do Haška ještě trochu najet, což si brankářský veterán nenechal líbit.

Na ledě se začalo postupně přiostřovat. Strapáč sestřelil u mantinelu Nakládala, kterému museli pomáhat na střídačku spoluhráči. Další mela vznikla tradičně u Haškovy branky, kdy se do křížku pustili Koukal s Klimkem a především Rákos s Barinkou. Vzápětí jel sám na branku Vrána, Hašek vytěsnil jeho střelu ramenem.

Štěpánek na druhé straně několikrát podržel své mužstvo a musel si nechat ledovat rameno po dělovce Píšy. Mohl se tak se spoluhráči radovat z vyrovnání. V závěru druhé třetiny byl za sekání vyloučen Pineault a Sičák nechytatelnou ranou od modré 23 vteřin před druhou sirénou překonal Haška.

Otočit skóre ve prospěch Vítkovic mohl na začátku třetí třetiny Svačina, který se prodral až k brance po levé straně. Hašek se ale položil na led a vyrazil jeho střelu betony. Vítkovická aréna explodovala nadšením až osm minut před koncem základní hrací doby. Hašek nejprve vyrazil v oslabení střely domácích útočníků, ale pak se puk dostal k Barinkovi na modré a tentokrát už na puk nedosáhl.

Tři minuty před koncem zápasu navíc Svačinu ve velké šanci před Haškem fauloval Kočí a rozhodčí nařídili trestné střílení. Ujčík provedl efektní blafák do bekhendu, jenže přestřelil branku. A to mohlo domácí hodně mrzet. V samotném závěru si Pardubice vzaly oddechový čas a při power play Píša vyrovnal.

Z prodloužení uběhlo pouhých 42 vteřin, když se ke střele odhodlal hostující Somík a rozhodl o pátém titulu Pardubic v historii.

ČP play-off hokejové O2 extraligy, finále:
Vítkovice Steel - Eaton Pardubice 2:3 v prodl. (0:1, 1:0, 1:0 - 0:1)on-line
Branky a nahrávky: 40. Sičák (Kvapil, Barinka), 52. Barinka - 2. Rákos (Nakládal, Kolář), 59. Píša (Pineault), 61. Somík. Rozhodčí: Hradil, Hribík - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 9:11. Využití: 2:1. Diváci: 9496 (vyprodáno)
Vítkovice: Štěpánek - Sičák, Jurečka, Barinka, Rehák, Kuboš, Trnka, Voráček - Klimek, Burger, Szturc - Kvapil, Vrána, Treille - Strapáč, Štefanka, Krenželok - Ujčík, Hruška, Svačina - Šedivý. Trenéři: Alois Hadamczik a Kamil Konečný.
Pardubice: Hašek - Nakládal, Havíř, Jillson, Kolář II, Píša, Kočí, Mitchell - Kolář I, Koukal, Rákos - Pineault, Špirko, Somík - P. Sýkora, Zohorna, Pivko - Cetkovský, Kousal, Buchtele - Nahodil. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Stav série: 0:4, předchozí zápasy: 1:5 , 0:1 , 2:5

Reklama

Související témata: