Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 5:3Mertlovy branky srazily Spartu, Západočeši slaví výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Pavelka 0 : 1
22. Mertl 1 : 1
35. Kracík 2 : 1
39. Mertl 3 : 1
40. Pavelka 3 : 2
41. Horák 3 : 3
42. Pour 4 : 3
45. Kodýtek 5 : 3
Záznam online reportáže

Praha

Hokejisté Plzně porazili v úvodním extraligovém kole Spartu 5:3 a Pražany předčili využitím přesilových her. Hosté sice brzy vedli, ale domácí dokázali třemi brankami ve druhé třetině skóre otočit a rychle gólově odpověděli i na vyrovnání Sparty na začátku závěrečné dvacetiminutovky. Dvěma góly při přesilovce se v dresu Indiánů blýskl osvědčený střelec Tomáš Mertl. Za hosty se brankou a asistencí uvedla největší letní posila Roman Horák ze švédského Växjö.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Sparta bojovala v prvním kole na ledě Plzně

Článek
Fotogalerie

Hosté vstoupili do utkání aktivněji, Rousek záhy skrytou střelou orazítkoval brankovou konstrukci. Domácí se směrem dopředu připomněli až v 6. minutě při vyloučení Kaliny. Po osvědčené spolupráci s Gulašem ale Mertl z mezikruží neuspěl.

Gólman Sparty Machovský za chvíli stačil ramenem vyrazit ránu Suchého zápěstím z levého kruhu. Následně Indiáni nevyužili ani další početní výhodu a naopak v 9. minutě při vlastním oslabení skóroval z přečíslení dvou na jednoho po nabídce Horáka Pavelka.

Otřesení domácí v pokračující přesilovce jen díky pozornému gólmanu Frodlovi přečkali dvojitou šanci Rouska a vzápětí již při početní výhodě Sparty Košťálek ranou od modré čáry trefil pravou tyčku. Ve zbytku první dvacetiminutovky Indiáni ve snaze o vyrovnání otevřeli hru, další chybu defenzívy ale musel krátce před pauzou vyřešit proti nekrytému Rouskovi Frodl.

Hosté promarnili dvojnásobnou přesilovku

Na začátku prostřední části vyrovnal během přesilovky střelou z levého kruhu Mertl a vzápětí odkrytou branku přestřelil Gulaš. Hosté následně promarnili 69 vteřin trvající dvojnásobnou početní výhodu a naopak v oslabení po samostatném úniku mířil bekhendem nad Straka.

Po polovině utkání zblízka neskóroval Říčka a ve 35. minutě po dlouhém pasu Jiříčka tváří v tvář Machovskému dokonal obrat Indiánů na 2:1 Kracík. Faul Sukeľa navíc ve 39. minutě potrestal po přesné přihrávce Gulaše pohotově zakončující Mertl, o pouhých 14 vteřin později však dokázal trefou na 3:2 odpovědět na brankovišti nekrytý Říčka.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

leva Milan Jurčina ze Sparty a Pavel Musil z Plzně.

Již po 26 vteřinách závěrečné třetiny šťastnou střelou díky teči ležící hokejky srovnal na 3:3 Horák. O necelou minutu později ale po rychlé kombinaci prostřelil Machovského Pour.

V pokračující rušné pasáži ve velké příležitosti selhal Buchtele a naopak na druhé straně ve 45. minutě ranou švihem zvýšil na 5:3 Kodýtek. Definitivně rozhodnout mohl při akci tři na jednoho Gulaš, ale minul. Sparťané nepotrestali ani vyloučení Eberleho a při dlouhé hře bez brankáře Říčka zblízka trefil jen pravou tyč.

1. kolo hokejové extraligy:
HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 5:3 (0:1, 3:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 22. Mertl (Frodl), 35. Kracík (Jiříček), 39. Mertl (Gulaš, P. Musil), 42. Pour (F. Suchý, Kracík), 45. Kodýtek (Stříteský, V. Lang) - 9. T. Pavelka (R. Horák, Řepík), 40. Říčka (Zikmund, Kalina), 41. R. Horák (Němeček, Tomášek). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Zíka, Šimánek. Vyloučení: 8:6. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3509 (vyprodáno).
Plzeň: Frodl - Čerešňák, Budík, Stříteský, V. Lang, Jiříček, Vráblík - Gulaš, Mertl, Kantner - Rob, P. Musil, Malát - F. Suchý, Kracík, Pour - Eberle, Kodýtek, P. Straka. Trenér: Čihák.
Sparta: Machovský - Košťálek, Němeček, Piskáček, Tomáš Dvořák, Jurčina, T. Pavelka, Kalina - Řepík, R. Horák, Tomášek - Rousek, M. Sukeľ, Dvořáček - M. Forman, Pech, Buchtele - A. Kudrna, Říčka, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.

Reklama

Související témata: