Hlavní obsah

Hokejová ostuda: hrozí i anulování extraligové sezóny

PLZEŇ/MLADÁ BOLESLAV

Ještě dlouho budou hokejoví fanoušci čekat na to, než definitivně zjistí, jak na tom jejich oblíbený klub v extraligové tabulce vlastně je. A možná se jméno nového mistra ani nedozvědí! Ostudná kauza s hrozícím odečtem bodů třem klubům kvůli neoprávněným startům hráčů se řádně protáhne. Nejprve ji budou řešit hokejové orgány, poté možná i soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Martin Straka místo hokeje řeší administrativu.

Článek

Zatímco Kladno trest přijalo, Plzeň a Mladá Boleslav spojily síly, aby bojovaly proti verdiktu, který by téměř zničil jejich naděje na boj o play-off. „Nejde jen o nás a Boleslav, ale o filozofii sportu, a o to, jestli bude v budoucnu možné nahánět body mimo kluziště rozhodnutím orgánů, potažmo jediného člověka,“ vysvětluje právní zástupce Plzně Tomáš Tesař. „Systém, kde stačí, abychom přinesli kopii faxu a nekontumovalo se 19 zápasů, považuju za nehorázný,“ naráží na podobné pochybení v evidenčních listech u dalších klubů, které však dodaly řediteli extraligy Stanislavu Šulcovi potřebný formulář.

I bývalý gólman a nyní sportovní ředitel Mladé Boleslavi Milan Hnilička odmítá krutý trest za administrativní pochybení. „Věřím, že razítko nezvítězí nad opravdovým výkonem na ledě. Hokej hrajeme pro diváky, strávíme nad tím celé životy. Jedno razítko že by mělo takovou sílu? Nechce se mi věřit, že by něco takového bylo vůbec možné. Věřím, že hokej zvítězí nad byrokracií, selský rozum mi říká, že v této zemi není něco v pořádku,“ diví se.

Žádají odklad verdiktu

Oba kluby ve čtvrtek ráno oficiálně požádaly o desetidenní lhůtu, než bude vynesen verdikt. „Jde o naše elementární právo, abychom mohli provést právní analýzy a shromáždit důkazy. Jestli nám nebude poskytnuta, tak jsme ve středověku,“ tvrdí Tesař, podle něhož neumožňuje administrativní pochybení uložit klubu nejzásadnější postih v podobě kontumace.

Podle jeho výkladu se nejednalo o neoprávněný start, neboť plzeňští hráči Frolo i Přikryl měli smlouvy zaregistrované, jen ne zaevidované. „Pokud pan ředitel extraligy Šulc dokonce prohlásil, že z právního hlediska se přestupy neuskutečnily, zpochybnil i to, že on sám potvrzením soupisky uznal, že se jedná o naše hráče,“ diví se Tesař. „Uděláme vše pro to, abychom se bránili,“ přitakává boleslavský generální manažer Cyril Suk.

Kontumace, nebo odečet?

Jaké jsou tedy další scénáře vývoje? Podle Šulce není ve hře jiná varianta než kontumace, která by však mohla mít podobu odečtu bodů (ostatní týmy by tedy na zkontumovaných zápasech bodově neprofitovaly). „Ale já čekám, že pro nás budou chtít to nejhorší,“ ušklíbl se generální manažer a kapitán Plzně Martin Straka.

Kluby se mohou dožadovat opravného prostředku u odvolací komise Asociace profesionálních klubů (APK). „Ale nevím, jestli by jeden svazový orgán popřel rozhodnutí druhého,“ připouští Tesař pochybnosti.

Po případném zamítnutí odvolání už by se klub mohl dožadovat spravedlnosti jen u soudu správní žalobou. „Zkoumalo by se, jestli je rozhodnutí v souladu s normami Českého svazu ledního hokeje, ale i českým právním řádem,“ popisuje plzeňský právník.

Verdikt až v květnu?

Kluby by se zároveň mohly dožadovat předběžného opatření, aby jim do rozhodnutí soudu body nebyly odebrány. K verdiktu by teoreticky ale mohlo dojít až v době, kdy už bude rozehrané play-off! „Může se rozhodnout v lednu nebo také v květnu, nechci předjímat. Můj názor je takový, že pokud dojde ke kontumaci, letošní soutěž skončila. Soud by patrně vydal odkladný účinek, neboť bychom dokázali, že by nám vznikla neodvratitelná újma,“ upozorňuje Tesař. „Pokud bychom to museli řešit soudně, tak se to určitě nedá vyřešit během této sezóny,“ je přesvědčen boleslavský právník Jan Tůma.

Zastavení extraligy je až krajním řešením. „My o tom zatím nepovažujeme, i když někteří právníci mi říkali, že by se o to pokusili. I s ohledem na autoritu Martina Straky to ale zatím není na pořadu dne,“ tvrdí Tesař. Stejně tak věří, že nedojde k vyloučení chybujících klubů ze soutěže, což by dle řádů mohlo nastat po třech zkontumovaných zápasech. „To by byla katastrofa, k tomu dochází jen v nejkřiklavějších případech, kdy mužstvo třeba odmítne nastoupit k zápasům,“ dodává právní zástupce.

Plzeň s Boleslaví se zároveň budou snažit o svolání mimořádné valné hromady APK, která by situaci projednala. „Od některých dalších klubů máme morální podporu, ale je otázka, jestli by byla dostatečná na její svolání,“ obává se Tesař, že oficiálně by se k nim ostatní kluby nepřipojily.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice