Hlavní obsah

Extraliga by mohla začít v neděli, řeší se testy. Formát první ligy se nejspíš bude muset změnit

Praha

Už v neděli by se podle prezidenta Českého hokeje Tomáše Krále mohla znovu rozběhnout hokejová extraliga. Kluby jsou podle jeho slov připraveny splnit podmínky pravidelného testování, které se dle aktuálně nastavených pravidel musejí provádět před každým zápasem. Zatímco u nejvyšší soutěže Král věří v odehrání všech 52 kol základní části a následného play off, u Chance ligy nejspíš bude muset dojít na zkrácení dlouhodobé části soutěže.

Restart sportu v Česku. Už v pátek by se měla znovu rozeběhnout první fotbalová ligaVideo: Sport.cz

 
Článek

„Bavili jsme se s ředitelem extraligy Josefem Řezníčkem a první možný termín zápasů je neděle. Máme za to, že čtyři až pět dní tréninku by měly stačit. Budeme ale respektovat názor týmů. Některé během pauzy trénovaly, jiné ne," připomíná Král, že na každý klub využíval venkovní kluziště v Dobříši nebo zimní stadiony v zahraničí.

Aktuálně pro všechny sporty platí, že hráči a členové realizačních týmů musejí mít před každým zápasem negativní PCR test. „Testování mi leží v hlavě. V tomhle má fotbal oproti nám výhodu, protože se hraje jen jednou týdně, zatímco my máme tři kola za týden," prohlásil na úterní tiskové konferenci Král.

Podle šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličky ještě budou probíhat jednání s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou. Ve hře je i možnost, že by třeba pro páteční a nedělní kola hokejových lig stačil jeden negativní test, jehož výsledky nebudou starší 72 hodin.

„Přizpůsobíme se, jsme připraveni testovat hráče před každým kolem. Budeme se ale snažit domluvit, aby jeden test stačil třeba na tři dny," přeje si Král.

Pokud bude i nadále nutné podstoupit PCR test, jehož cena je 1550 korun za jeden, a nikoliv levnější antigenní, hokej to podle Krále přesto finančně ustojí. „Nebude to pro nikoho žádná radost, ale už jsme vyřešili horší situace a na testech (restart soutěží) neusne. O extraligové týmy obavy nemám, otázkou jsou ty v Chance lize, kterých je osmnáct. Pevně ale věřím, že i tady najdeme společnou cestu a jsme i připraveni klubům první ligy ekonomicky pomoct," přislíbil svazový šéf.

Pokud v nejbližších dnech na restart profesionálních hokejových soutěží dojde, extraliga by měla být schopná odehrát všech 52 kol základní části a následné play off. „Samozřejmě bychom museli hrát často, třikrát týdně. Volné termíny kvůli zrušené Lize mistrů máme a asi bychom využili i některé reprezentační přestávky," avizuje Král.

U Chance ligy ale nejspíš bude muset dojít k úpravě rozpisu zápasů. Podle původního plánu se 18 účastníků mělo nejdříve utkat dvoukolově každý s každým, osm nejlepších mužstev se následně mělo střetnout čytřkolově každý s každým o pořadí v play off a osm zbývajících celků o účast v předkole play off.

„S největší pravděpodobností odehrajeme základní část jen dvoukolově každý s každým a pak rovnou přijde play off," nastiňuje Král nejnovější plány.

Reklama