Hlavní obsah

Restart sportu v Česku. Fotbal chce hrát již v pátek. Co další soutěže?

Praha
Aktualizováno

Alespoň náznak optimismu v nelehké době. Sport dostal zelenou od vlády a profesionálové se mohou od středy vrátit k tréninku v uzavřených prostorách a při splnění přísných hygienických podmínek i k ligovému zápolení. Již tento pátek by se mohla znova rozjet fotbalová Fortuna liga.

TK Národní sportovní agentury k obnovení profesionálních soutěžíVideo: Sport.cz

 
Článek

O dílčích podrobnostech z pondělního jednání s vládou hovořil na úterní tiskové konferenci Národní sportovní agentury (NSA) její šéf Milan Hnilička. "Rozhodnutí se týká profesionálních sportovců, zástupců kolektivních i individuálních sportů a přípravy ve vnitřních prostorech. Ta je možná od středy," uvedl bývalý hokejový gólman.

Profesionální soutěže pak od středy mohou žádat o výjimky, aby se mohly při splnění nastavených pravidel obnovit. "Podmínky zveřejníme dnes. Budou ale samozřejmě zahrnovat pravidelné testování před každým zápasem, rozestupy a limitovaný počet lidí na zápasech," poznamenal Hnilička.

Jako první by se podle všeho mohla "rozjet" fotbalová liga. Fotbalisté totiž mohli v omezeném režimu trénovat venku a jsou na start připravení. "Rádi bychom, aby se hrálo již tento víkend, na pátek je naplánovaná předehrávka Jablonec-Brno. Oba týmy se zítra podrobí testům," potvrdil šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Složitější je situace v hokeji, který má náročnější program a některé týmy navíc netrénovaly. "Hrajeme třikrát týdně, ale věřím, že podmínky dokážeme splnit. Pokud bude řečeno, že máme testovat před každým zápasem, tak to uděláme," řekl prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král s tím, že první extraligové kolo po pauze by se mohlo odehrát v neděli.

Zatím jen dražší testy

Hnilička předpokládá, že by se mohly obnovit rovněž nejvyšší soutěže v basketbalu a volejbalu. "Bavíme se o spuštění profesionálních soutěží, návrat hráčů do práce. Počítáme fotbalem, hokejem, nejvyššími soutěžemi v basketbalu a volejbalu. A uvidíme, kdo ještě bude moci splnit podmínky," dodal předseda NSA.

Pro menší sporty bude ale naplnění podmínek složité i s ohledem na finanční náročnost protestování všech účastníků soutěží. K dispozici jsou totiž zatím jen dražší PCR testy. "Jeden test vychází na 1550 korun. My jsme během odehraných sedmi týdnů provedli šest testovacích kol a v každém jsme testovali zhruba 700 lidí," přiblížil Svoboda zkušenosti z fotbalového prostředí.

Před těžkým úkolem tak stojí například florbal. "My především vítáme možnost návratu k tréninku," řekl Sport.cz šéf florbalové unie Filip Šuman. "A ještě dnes budeme komunikovat s NSA o podmínkách a zítra s kluby, co je reálné. Pokud se naše elitní soutěže obnoví, pak určitě ne tento víkend," dodal.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava